ВСС иска "Биволъ" да каже кой им е изпратил записите с Янева

12:58, 11 ное 15 / Политика 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С писмо до редакцията „Биволъ“ от 10 ноември 2015 председателят на етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров поиска предоставянето на всички записи между магистрати, с които медията разполага, информация относно източника и гаранция за тяхната автентичност, съобщава изданието.

Сайтът за разследваща журналистика публикува два аудио записа на бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева,  в които бяха замесени имената на В премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ВАС Георги Колев.

От „Биволъ" обясняват, че са предоставили линк на прокуратурата за сваляне на публикуваните до момента записи. Вотворено писмо изданието обяснява защо няма да издаде самоличността на източниците изпратили записа.

"Позовавайки се на решение на ЕСПЧ относно тайната на източниците по делото Sanoma Uitgevers BV vs Netherlands, отказахме да предоставим информация за източника. С такава информация така или иначе не разполагаме, тъй като записите са получени в платформата за анонимно споделяне Болкалийкс, която прави невъзможно обратното проследяване на подателя", се казва в писмото.

Припомняме, че преди два дни Висшият съдебен съвет се самосезира по разкритията на "Биволъ". Тогава Ясен Тодоров заяви, че е била изискана информация от прокуратурата дали записите са от законни СРС-та или не. Той допълни, че ако се окаже, че новата порция разговори не са записани със СРС-та, "ще мислим какво ще правим".

Цялото становище на „Биволъ“ можете да прочетете ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама