Плевнелиев: Не беше мястото и начинът за претенциите на Вартоломей I

13:13, 11 ное 15 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Повече от ясно е, че не беше мястото, не беше и начинът, по който Вселенският патриарх да отправи тази своя отдавна известна на българската държавност претенция“, каза президентът Росен Плевнелиев пред медиите относно искането на патриарх Вартоломей I страната ни да върне на Гърция църковни реликви и ценности, които били "заграбени" от нашите войски по време на двете световни воини, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Той допълни, че тези въпроси се решават по дипломатически път в рамките на двустранните отношения на България и Гърция. Плевнелиев отбеляза, че проблемът е известен отдавна на поколения български политици и дипломати, а според него „и отдавна решен“. По неговите думи е имало идея част от тези реликви да бъдат заменени за костите на цар Самуил, които се намират в Музея на византийското изкуство в Солун.

Държавният глава награди с орден „Стара планина“ I степен Вселенския патриарх по време на официалното му посещение в България. Връчването на ордена е било по предложение на Министерството на външните работи и със съдействието на Българската академия на науките.

Президентът отбеляза, че отличието е знак на висша дипломация, на уважение и поглед назад какво Вселенският патриарх е свършил и как той е помогнал за българската православна църква в миналото. Плевнелиев не пропусна да каже, че е бил изненадан от речта на Вартоломей I при връчването на ордена, която предизвика скандала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама