Реформаторите включват електронното гласуване в Изборния кодекс

13:20, 11 ное 15 / Политика 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарната група на Реформаторския блок вкарва електронното гласуване в Изборния кодекс, става ясно от предложенията им за промени в изборния закон, внесени в деловодството на парламента. Въвеждането на гласуване по електронен път бе подкрепено от над 70% от гласувалите на референдума.

Избирателите ще имат възможност да гласуват дистанционно по електронен път с помощта на електронни средства за комуникация – компютър, таблет, смартфон и др. Реформаторите предлагат да бъде изработена специална бюлетина за всяко устройство, на която избирателите ще маркират по еднозначен начин своя вот.

Гласоподавателите ще получават достъп до интернет страницата на изборната администрация, където ще въвеждат ЕГН-то си и съответната парола, която ще получат предварително.

Реформаторите целят с измененията да отстранят и „пороците“ в изборната система, поставящи под съмнение честността на вота. Пороците, според тях, се изразяват в недостатъчния капацитет и неподготвените членове на Общинските избирателни комисии (ОИК) и Секционните избирателни комисии (СИК). Заради драмата в "Арена Армеец" специално за софийската изборна комисия се предлага сегашните 19 членове да станат 50. 

Чрез измененията се предлага да отпадне и номерирането на партиите в изборните бюлетини. Целта е да се избегне „феноменът 15/15“, при който избирателите отбелязват един и същи номер за политическа партия и за преференция. Отпада и правилото, ако избирателите не се възползват от преференцията, тя да се зачислява като вот за водача на листата.

Реформаторите ще затягат процедурата на назначаване на членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). Въвежда се и по-висок праг на жители на дадено населено място, за да се проведе пряк избор на кмет от сегашните 100 на 300. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама