Съдът разгледа делото за оспорения балотаж във Ветово, чака се решение

13:25, 11 ное 15 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд в Русе днес разгледа делото, образувано по жалба на кандидата за кмет на Ветово от ДПС Мехмед Мехмед. Той оспорва изборните резултати от баложа и по по-точно решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) във Ветово, с която тя обявява за избран опонентът му Георги Георгиев от местната коалиция „Бъдеще за всички“.

Според Мехмед, решението е незаконосъобразно, защото са допуснати съществени нарушения на изборния процес. За да защити тезата си, той и защитата му поискаха преброяване на бюлетините от десетина секционни избирателни комисии (СИК), както и разпит на няколко свидетели, сред които и народният представител Ферихан Ахмедова, която изчакваше пред залата.

От ОИК пък заявиха, че жалбата е неоснователна, тъй като не е имало сигнали до тях по време на изборния ден, а самослед това и то един. Също само един протокол е бил подписан с особено мнение, но без никакви пояснения, защо членът на съответната СИК е решил да постъпи така.

От ОИК описаха и тежката ситуация, при която са работили късно вечерта след изборите. Комисията е била настанена в барака, в коридора на която са чакали около 45 изнервени членове на СИК, а отвън по прозорците са блъскали и са се държали агресивно около 30 млади мъже, определени от свидетелите като „над 100-килограмови“. Това е наложило ОИК да прекрати работата си за около 5 минути, докато се успокои напрежението.

След приключване на работата им, изборните книжа са преместени от бараката до сградата на Община Ветово, като между тях има известно разстояние. Бюлетините и другите изборни материали са оставени на съхранение в кабинета на единия от зам.-кметовете, който е отсъствал. Те са заключени в стаята и съхранявани там.

Адвокат Дойчинов, който представлява кмета Георги Георгиев, изрази позиция, че жалбата е неоснователна и като изтъкна множество аргументи, които според него доказват това, поиска тя да бъде отхвърлена.

Опирайки се на Изборния кодекс, съдия Ина Райчева, която разглежда делото, днес отхвърли исканията на жалбоподателя за разпит на свидетелите. Някои от тях са членове на СИК и не може да свидетелстват, други вече са подали жалби и това, което ще кажат, няма да е по-различно от написаното. Разпитът на Ферихан Ахмедова пък стана излишен, защото самите членове на ОИК разказаха, как са били преместени протоклите от бараката до сградата на общината.

На място обаче бяха донесени и разгледани част от изборните книжа, както и недействителните бюлетини от СИК №1 във Ветово и СИК №14 в село Писанец. Според съда, вписаното в жалбата на Мехмед Мехмед, че има действителни бюлетини, които са обявявани за недействителни, се е оказало невярно при преброяването и огледа им на място и то в присъствието на всички страни, както и на представител на прокуратурата.

Пак опирайки се на рзпоредба на Изборния кодекс, съдия Райчева отхвърли искането за ново ръчно преброяване на действителните бюлетини, както и проверка на книжата на останалите СИК, което беше поискано от жалбоподателите.

Тя даде 3-дневен срок на страните да изготвят подробни писмени писмени съображения по спора. Той започва да тече от датата на изготвянето на протокола от днешното заседание. След получаването на становището, съдът ще се произнесе в законно установения 14-дневен срок. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама