Представят книгата за джамията “Ибрахим паша" в Разград на проф. Любомир Миков

13:33, 11 ное 15 / Култура 25 530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Книгата "Джамията на Ибрахим паша и "Ибрахим паша" джамия в Разград" на проф. Любомир Миков ще бъде представена утре от 16.30 часа във фоайето на залата на разградската филхармония, съобщиха от Регионалния исторически музей в града.

В монографията се разглеждат две джамии в Разград, свързани с името на великия везир Ибрахим Паша (1493-1536). По-старата е построена от него през 1533 г. По неизвестна засега причина тя е разрушена в началото на XVII век. Другата джамия е изградена върху старата и е наречена „Ибрахим паша”, защото е била част от вакъфа на великия везир.

В изследването са включени препис и превод с коментар на документ (вакъфнаме), с който през 1533г. се учредява вакъфът (фондацията) на Ибрахим паша в Разград.

Основно място в книгата заема втората джамия. Коментират се нейното датиране, културно-исторически профил и архитектурен декор. Специално внимание е отделено и на други сгради при старата и новата джамия, като хамама, чешмата “Башпънар” и часовниковата кула в града.

Изданието съдържа 30 планове и рисунки, както и приложение със 120 цветни и черно-бели илюстрации.

Книгата има интердисциплинарен характер и е първото по рода си в българската хуманитаристика цялостно антропологично изследване на един от многото османски архитектурни комплекси от нашите земи. Тя е предназначена за студенти и докторанти хуманитаристи, както и за всички, които се интересуват от османско културно наследство (архитектура и изкуство), съхранено до днес в България.

Авторът на книгата проф. Любомир Миков е работил дълго време в Разград, правейки свои проучвания и анализи, съвместно със служителите на Регионалиня исторически музей. За приноса си в изследване миналото на Разградския край, той  е носител на наградата за краезнание „Акад. Анание Явашов” през 2009 година.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама