Принудително въвлякоха журналист в поредния съдебен фарс във Варна

13:55, 11 ное 15 25 236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Познавам Черния Роди от годините, откогато познавам Емил Михайлов и Добромир Досев. Това заяви разследващият журналист Веселина Томова пред Варненския районен съд, където бе доведена принудително под предлог, че не могла да бъде редовно призована. Бившият шеф на сектор БОП във Варна Емил Михайлов и "дясната му ръка” Добромир Досев водят дело за клевета срещу Радослав Калчев, по-известен като Черния Роди, заради писмото му до сайта "Афера”, съдържащо шокиращи разкрития за корупционни връзки между двамата бивши бопаджии и представители на местния ъндърграунд.

"Свидетелката е ваша, господа” – с тази реплика съдийката Стоянка Илиева от Варненския районен съд се обърна към двамата тъжители, които съдят паралелно и Веселина Томова за това, че е публикувала скандалното писмо на Черния Роди. Самият подсъдим, който бе набеден от МВР и прокуратурата за лидер на организирана престъпна група за мокри поръчки, е в чужбина от 11 януари, въпреки че обвиненията срещу него паднаха поради липса на доказателства.

Обстоятелството, че Черния Роди не е в България, оказва се, не е процесуална пречка той да бъде съден за клевета задочно. Бившият шеф на БОП-Варна Емил Михайлов, който наскоро е завършил "Право” и е бил стажант във Варненския окръжен съд, отправи към Веселина Томова твърде странни въпроси. Един от тях, например, бе дали между подсъдимия и свидетелката имало изградено лично доверие, при което Веселина Томова заяви на висок тон, че няма да отговаря на въпроси, които не касаят делото. Съдийката се съгласи с констатацията на журналистката и определи въпроса на адвокатстващия на самия себе си Михайлов като несъотносим.

Бившият шеф на БОП-Варна попита Веселина Томова с каква цел била публикувала писмото на Черния Роди, как изобщо се е убедила, че той е подателят и можела ли да предостави разпечатка от електронната си поща, на която е получен скандалният имейл.

"Абсолютно всеки, който не е кьорав и има поне малко акъл в главата си, би могъл да щракне с мишката върху снимките, с които съм визуализирала процесната публикация, за да види, че това са скрийншотове от въпросния имейл”, отговори разпалено журналистката. Тя обясни, че нарочно е зачеркнала имейл адреса на подателя, за да не излага на риск неговата сигурност. Нещо повече, Веселина Томова свидетелства, че преди години набеденият за "килър” Радослав Калчев й е пускал записи от личната си СРС-фонотека, които поддържат вътрешното й убеждение, че изнесените в писмото данни за престъпления на бивши служители на БОП са 100% истина.

Тъжителят Добромир Досев, който след разформироването на ГДБОП не можа да издържи теста за ДАНС и стана редови полицейски инспектор в Аксаково, по принцип поддържа пасивно поведение в съдебната зала, видимо осланяйки се на юридическата компетентност на бившия си шеф. Този път обаче Досев не издържа и попита журналистката защо приема тези записи за чиста монета и откъде била толкова сигурна, че не са монтирани. Съдът счете, че въпросът е несъотносим към предмета на делото, но журналистката все пак отговори на Досев, че това е един от многото "приятни” записи, от които е разбрала какви пари са искали бивши бопаджии от Черния Роди, за да го "оправят”.

След разпита съдийката помоли Веселина Томова, ако за вбъдеще отново се наложи да я разпитват, да направи така да не се стига дотам да я призовават принудително. В отговор журналистката обясни, че никога досега не е получавала призовка за това дело, въпреки че в Районния и Окръжния съд разполагат не само с адреса й, но и с телефонния й номер. "Ние сме спазили процедурата”, оправда се съдийката, при което Веселина Томова отсече: "Никаква процедура не сте спазили!” и напусна съдебната зала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама