Екоминистърът: Гражданите имат право да изразят мнението си

14:44, 11 ное 15 / Политика 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Гражданите имат правото да изразят своето отношение. Министерството на околната среда и водите работи изключително прозрачно, съблюдавайки принципите и правилата, заложени в националното законодателство“. Така екоминистърът Ивелина Василева коментира предстоящия тази вечер протест срещу застрояването на защитени територии – националните паркове "Пирин", "Рила" и Природен парк "Витоша".

Довечера жителите на София, Пловдив, Варна, Русе и Перник излизат на протест, за да поискат незабавно спиране на строежите в трите парка, за които е на път да се приеме 10-годишен план за управление, който ще позволи застрояване в над 50% от териториите. Протестиращите ще поискат незабавно спиране на строежите, уволнение на директорите на Витоша и Пирин, както и на другите виновни лица.

„Провежда се обществено обсъждане в рамките, на което всяка от заинтересованите страни изразява мнението си. То трябва да бъде отразено от изпълнителите. Ако не бъде отразено, всички, които не са удовлетворени и смятат, че не са отразени адекватно, имат правото да дадат възражението си. МОСВ го разглежда и обобщава становището си в коментари, които се изпращат на изпълнителите за целите на това да се прецизират документите. Това е фазата за Национален парк "Пирин" и Природен парк "Витоша“, поясни Василева.

Тя добави, че планът за Национален парк "Рила" още е на етап обществено обсъждане. "Процедурите, които екологичното законодателство изисква и налага изцяло дават възможност на всяка заинтересова страна да изрази отношението си", гарантира екоминистърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама