Община Шумен осъдена да плати 7 хил. лв. на дете, ухапано от улично куче

14:58, 11 ное 15 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районният съд в Шумен постанови Община Шумен да заплати общо 7010 лева на малолетно дете, нахапано от улично куче. Това става ясно от решение на съда, публикувано на интернет страницата му.

Обезщетението от 6000 лв. е за преживени болки и страдания, а към тази сума се прибавят още 120 лв. имуществени разходи за медикаменти, както и 890 лв. деловодни разноски.

Малолетното дете осъди Община Шумен чрез майка си. В исковата си молба до съда майката на момченцето С.М.И. посочва, че улично куче е захапало момченцето по десния глезен. Нападението станало, докато К.Е., на 7 г., вървял с майка си в района на автогарата на бул."Мадара" на 1 май тази година между 18,00 и 18,30 часа.

Изневиделица се появили две кучета, едното, от които, без наличието на някаква основателна причина, се хвърлило върху детето и го захапало. Кучетата били мърляви, като имали характерните за уличните кучета маркировки на ушите. Видели случилото  близки на майката се притекли на помощ, като детето повтаряло, че го боли и искало да се прибере в къщи.

На другия ден кракът посинял и детето посетило болницата, където му поставили инжекция против тетанус, като му изписали и ваксина против бяс. Противобясната ваксина се поставяла на определени дати, като трябвало да се поставят общо пет дози. Инжекциите били много болезнени за детето и преди поставянето на всяка една от тях същото ставало неспокойно, плачело и умолявало да не го водят. В следствие на ухапването и получените физически наранявания, детето преживяло и сериозен психически и емоционален  стрес, който се отразил на поведението му и социалните му контакти. Малолетният отказвал да излиза навън, дори да играе с децата, защото го е страх „да не го изяде куче“. Сънят му станал неспокоен, не искал да стои сам в стая, като навсякъде искал да бъде придружаван, дори и в тоалетната, като през нощта се „изпускал“ /напикавал/. Появили му се тикове на лицевите мускули.

Психолог бил категоричен, че това е остра стресова реакция след травматично преживяване. Така се стигнало до предявяване на иск към общината за противоправно бездействие.

Пред съда юрист на кметството обяснил, че е предприето всичко за овладяване популацията на безстопанствените кучета със създаване на приют. Освен това претендира, че искът е завишен.

Магистратите обаче изцяло уважават иска за понесени вреди от детето.

Според съда е безспорно, че увреждането е настъпило на територията на град Шумен като оттук се ангажира отговорността на Община Шумен, като в случая отговорността на общината е за противоправно бездействие.

Освен това в решението си съдът се аргументира, че задължение да организира улавянето и изолирането на скитащи кучета има именно Общината и затова тя трябва да плати посоченото от съда обезщетение на пострадалото дете.

Решението на Районния съд подлежи на обжалване пред Шуменския окръжен съд в двуседмичен срок от уведомяване на страните.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама