Намаляват заетите лица по трудов договор в област Пловдив

15:03, 11 ное 15 25 223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Пловдив към края на септември 2015 г. намаляват с 2 000, или с 1.0% спрямо края на юни 2015 г., като достигат 209 600, сочат предварителните данни на НСИ.

Според сектора и спрямо края на второто тримесечие най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите "Хотелиерство и ресторантьорство"-с 18.1%, "Финансови и застрахователни дейности"-с 2.4% и "Добивна промишленост"-с 2.1%.

Увеличение на наетите лица все пак се наблюдава. Най-голямо то е в икономическите дейности  "Селско, горско и рибно стопанство"-с 10.2%, "Операции с недвижими имоти"-с 5.5%, и "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения"-с 2.3%.

Спад на наетите се отчита и спрямо същия период на миналата година. Заетите по трудов договор лица са с 0,2% по-малко, като свиването на заетостта е предимно в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 9.7%, "Селско, горско и рибно стопанство"-с 8.0%, и "Строителство"-с 3.3%.

По отношение на средната месечна брутна заплата в Пловдивска област Териториалното статистическо бюро-Юг информира, че тя за септември е-783 лева, при 759 лева за август и 773 лева за юли.

Най-голямо намаление на средната месечна заработка е регистрирано в дейностите "Култура, спорт и развлечения"-с 8.2%, "Образование" - с 4.1%, и "Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване"-с 2.5%.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна заплата, са "Операции с недвижими имоти"-с 20.1%, и "Добивна промишленост"-с 8.7%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама