ГКПП Дунав мост и някои русенски общини без договори за снегопочистване

15:10, 11 ное 15 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Все още не е избран изпълнител за снегопочистването на територията на Граничния контролно-пропускателен пункт Дунав мост при Русе. Причината е, че все още липсват кандидати за извършване на дейността в подходите към съоръжението, свързващо България и Румъния, уточниха от "Митница - Русе.

Това стана ясно по време на днешното съвещание, свикано от областния управител Стефко Бурджиев във връзка с готовността за работа при екстремални зимни условия през оперативен зимен сезон 2015 – 2016.

За сметка на това от Областно пътно управление увериха, че българската страна има ангажимент за почистването на самото съоръжение, след като през миналия сезон това направиха северните ни съседи.

Междувременно от ОПУ-Русе са закупили 5 000 метра оградна мрежа, която да се използва срещу снегонавявания по пътищата в региона.

Влекачи за изтегляне на заседнали тежкотоварни камиони ще дежурят и в двата най-критични участъка по пътя Русе - Бяла.

В тази връзка директорът на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Димитър Павлов сподели, че техният тежкотоварен влекач не е в добро състояние. Дирекцията обаче се очаква да получи до края на този месец машина за пълнене на чували с пясък.

Изслушани бяха и докладите от кметовете на общините за готовността за работа в зимни условия. В тази връзка от Община Русе увериха, че са готови за зимата. Колегите им от Ветово и Ценово обаче все още нямат сключени договори със снегопочистващи фирми. В Две могили пък имат притеснения с техниката, с която разполага общината.

Директорът на местната структура на БЧК д-р Руденко Йорданов увери, че през зимните месеци в областта са подготвени два кризисни пункта за бедстващи. Те ще са край село Бъзън по пътя Русе-Разград и край Бяла по натоварения път от Русе за Велико Търново, Плевен и София.

Още в началото на следващата седмица в града ще заработи и кризисна зимна трапезария за бездомни. Капацитетът й ще е за около 40 души на ден. Въпреки това при нужда до 70 души ще могат да получат топла супа, сандвич и чай. В тази връзка от БЧК продължават да набират дарения за дейността на трапезарията.

Ще се потърси и възможност чрез Министерство на здравеопазването да се финансира престоя между 2 или повече хемодиализи в МБАЛ-Русе и МБАЛ-Бяла на болни, подлежащи на периодична планова хемодиализа, при екстремни зимни условия и силно затруднени възможности за транспорт между населеното място по местоживеене.

Освен това бе обърнато внимание на директорите на ОД на МВР и на РДПБЗН да създадат организация за своевременно уведомяване Регионалния инспекторат по образованието при усложняване на пътната обстановка, с цел гарантиране безопасността на автобусите, превозващи учащи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама