Данък „Уикенд“ мина на първо четене в парламента

16:01, 11 ное 15 25 542 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се въвежда т.нар. данък "Уикенд".   

Законопроектът, който беше приет със 102 гласа „за“, 33 - „против“ и 27 „въздържал се“, предвижда да не се възстановява изцяло ДДС на фирмите за закупени имоти и вещи на стойност над 5 000 лева. В първоначалната идеи прагът беше 700 лв. ДДС ще се плаща за фирмени вещи, които се ползват за лични цели. Фирмите ще трябва да доказват, че автомобилите и имотите им се ползват само за нуждите на бизнеса.

Според друга промяна от догодина собствениците на поземлени имоти, които се намират в строителните граници на населените места, имат статут на земеделска земя и предназначението им не е променено, ще плащат имотен данък.  

Храмовете и манастирите ще се освобождават от такса смет, ако имотът не се използва за стопанска цел, която не е свързана пряко с богослужебната дейност.

Критики към промените имаше не само от опозицията, но и отдясно. Петър Славов от Реформаторския блок попита вносителите дали са наясно, че уикендът на един човек със среден бизнес е различен от уикенда на чиновниците. 

"В България бедните плащат, а дясното управление пие дванайсетгодишното си уиски, със сьомгата и хайвера. В същото време хората нямат възможност да пратят децата си на училище", възмути се лидерът на БСП Михаил Миков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама