Българският лекарски съюз заплашва с протести

16:08, 11 ное 15 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският лекарски съюз се закани с протестни действия, ако законовите текстове, които изваждат съсловната организация от преговорите за парите за здраве, бъдат приети. На пресконференция председателят на съюза Венцислав Грозев заяви, че се водят преговори с всички парламентарно представени групи, за да не се приемат текстовете от закона за бюджетът на НЗОК за 2016 г.

„Защо БЛС е изваден от договорните отношения, в които трябва да участваме в разпределянето на парите от бюджета на здравната каса? Нашите предложения са в рамките на приетия бюджет на касата. Ако бъдем извадени от тези отношения няма да подпишем и Националния рамков договор“, закани се Грозев.

Едно от предложенията за разпределение на бюджета на касата на лекарският съюз е да се дадат повече пари за личните лекари- вместо както касата предлага 180 млн., да им бъдат предоставени 202 млн. лв.

От съюза са убедени, че ако законът бъде гласуван в този си вид, освен, че няма да даде сигурност на българския лекар, но и категорично ще блокира желанието за реформа в сектора. От съсловието подкрепиха и лекарите, работещи в ТЕЛК.

„БЛС настоява за незабавна отмяна на механизма, който позволява да бъдат глобявани членове на ТЕЛК, заради техни становища. За това ние изпращаме декларация за отмяна до Народното събрание. ТЕЛК-овете представляват регулаторен орган, който се позовава на базата на опита на експертите, които работят там. Сега действащото законодателство поставя всеки един лекар да бъде нарочен за престъпник, тъй като няма критерии за всички групи на инвалидност и становището на всеки експерт може да бъде сметнато за неправилно“, каза Галя Павлова от БЛС.

Тя допълни, че подобни санкции от една страна, щели да породят страх у лекарите да взимат експертни решения, а от друга - да доведат до масово напускане на лекарите от структурите на ТЕЛК, което вече започна. Преди седмица десетки лекари от ТЕЛК-а в Пловдив подадоха оставки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама