Ден на алумните на Русенския университет се провежда във ВУЗ-а

16:26, 11 ное 15 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ден на алумните (абсолвент на висше училище или подобна образователна организация, както и стипендиант на спонсорираща организация) се провежда днес в Русенския университет „Ангел Кънчев“. На него обаче присъстваха настоящи и бивши преподаватели и ръководители на висшето учебно заведение.

Денят минава под надслов „70-годишна щафета на поколенията – траектория на успеха“ и е посветен на седмото десетилетие, което отбелязва РУ през 2015 г.

За днес са предвидени множество събитията, но тържествената церемония беше в Заседателната зала на Ректората. Присъстващите видяха прожекция на филама „Ректорите“, изготвен от служители на ВУЗ-а, който разказва неговата история през тази на ръководителите му, от самото му основаване до днес.

По време на церемонията беше представена и едноименната книга, събрала 13 интервюта и очерци за ректорите. Разказът започва от първия – Карл Славомиров Хибаум и стига до настоящия – чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев. Автори са д-р Велислава Донева, д-р Веселина Антонова, д-р Мира Душкова, доц. Руси Русев и проф. Юлиана Попова.

Четирима от общо 13-те ректори, ръководили Русенския университет в годините, присъстваха днес на представянето – проф. Митю Кънев, проф. Атанас Митков, доц. Марко Тодоров и чл.-кор. проф. Христо Белоев. Те направиха предложение засл. проф. доц. Иван Неделчев да бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза на Русенския университет“ заради приноса му в развитието на висшето училище и съхраняването на неговата история. Чл. кор. проф. Белоев съобщи, че още във вторник предложението ще влезе на Академичен съвет, за да бъде гласувано.

Церемонията беше уважена и от изтъкнатия лекар и изследовател в областта на медицината проф. Самуел Рефетов, който е роден в Русе, но живее и работи в САЩ.

Той получи един от първите екземпляри от книгата „Ректорите“, заедно с присъстващите такива и останалите учени с принос в развитието на местния университет.

По време на срещата стана ясно още, че историята на висшето образование в Русе не започва през 1945 година, както се смята, а още през 1908 г., когато са разкрити два педагогически курса. Те обаче са преместени през 1925 г. и на дунавския град се налага да чака още 20 години, за да си върне славата на академичен център.

В програмата за честването на годишнината днес са включени още откриване на изложба в Доходното здание, кръгла маса на споменатата по-горе тема, която ще се проведе в дев секции - „Успешна кариера на випускниците на Русенския университет“ и „Академичният път на преподавателите в Русенския университет“.

От 16.30 предстои награждаване на заслужили преподаватели, служители, студенти и партньори на университета, концерт „Сцена на талантите“ с участието на културните клубове на Русенския университет.

За утре също е предвидена богата програма, която започва рано сутринта и приключва с тъжествено събрание-концерт „70 години Русенски университет „Ангел Кънчев“, след който в обновения ресторант на Гранд хотел „Рига“ е предвидена тържествена вечеря за официалните гости на събитията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама