Мая Манолова обеща съдействие за финансирането на Комплекса за здравно-социални услуги в Търговище

16:33, 11 ное 15 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Омбудсманът на Република България Мая Манолова бе на посещение в Търговище, като част от нейната обиколка из страната и реализация на обещанието й да бъде омбудсман в действие. Това съобщиха от пресцентъра на кметството в града.

В Търговище Мая Манолова посети Комплекса за здравно-социални услуги и се срещна с кмета на общината д-р Дарин Димитров.

Деинституционализацията като цяло, пилотните Дом за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) и реализираните социални проекти в тази насока бяха част от темите, разисквани с кмета д-р Дарин Димитров.

Въпрос на обсъждане бе и съществуващият проблем с финансирането и устойчивост на иновативните шест здравно-социални услуги, които Община Търговище разкри по проекта „Комплекс за нови алтернативи” в сградата на бившия Дом за медико-социални грижи за деца в град Търговище. Не са осигурени средства от държавния бюджет за продължаване на дейностите след приключване на проекта. Омбудсманът Мая Манолова обеща на д-р Дарин Димитров съдействие по случая.

Устойчивостта на интегрираните социално-здравни услуги, за които няма единен държавен стандарт, не може да бъде само ангажимент на Община Търговище, тъй като идеята за тяхното разкриване е инициирано от мултидисциплинарен екип, в състава на който влизат представители на Менистерството на здравеопазването и АСП. В тази връзка Община Търговище отговорно планира да продължи предоставянето на разкритите по проекта услуги. Заложено е в две последователни години в годишните планове за развитие на социалните услуги те да продължат като делегирана от държавата дейност, уточняват от пресцентъра на Общината в Търговище.

На срещата с кмета на община Търговище д-р Дарин Димитров присъства и заместник-кметът по социалните въпроси Емине Якубова.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама