Дупката в МВР е 316 млн. лв., решението за отпуските не е окончателно

16:43, 11 ное 15 / Политика 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дупката в бюджета на Министерството на вътрешните работи възлиза на 316 млн. лв. Това съобщи ресорният министър Румяна Бъчварова по време на разглеждането на бюджета за 2016г. в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на София Topnovini.bg. Бъчварова предлага да се оптимизират разходите за издръжка със 7 млн. лв, а капиталовите - с 1 млн. Авансовото осигуряване на дейности в МВР предвижда да бъдат отпуснати още 30 млн. лв.

Предвидените разходи за МВР за следващата година са в 1,127 млрд. лв.

От тях 120 млн. са за издръжка и други разходи, 15 млн. са за капиталови разходи. Финансовите средства за персонал са 999,6 млн. лв. Разчетените средства следва да осигурят фактическата численост на служителите през следващата година, като съкращенията в сектора до 31 декември 2015 възлизат на 3,3 на сто.

Бъчварова съобщи пред журналисти, че спорните текстове, вкарани в последния момент от финансовия министър Владислав Горанов, категорично отпадат.

Към този момент председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова е ангажирана с провеждането разговори със синдикатите в МВР за редуцирането на годишните отпуски на служителите в МВР. Към момента те са 30 работни дни, като първоначалното предложение бе да бъдат намалени до 20.

„Малко са промените, които ще бъдат направени. Категорично отпада предложението да бъда съкратен броят на заплатите, които служителите получават като обезщетение при напускане на системата“, обясни Румяна Бъчварова.

Заседанието на вътрешната комисия започна с близо 30-минутно закъснение и скандал. Трябваше да присъстват финансовият и вътрешния министър – Владислав Горанов и Румяна Бъчварова. Горанов въобще не се появи при обсъжданията на бюджета на МВР, който изкара хиляди полицаи на протести в цялата страна. Бъчварова откликна на поканата на депутатите с един час закъснение.

Народните представители от Реформаторския блок, БСП, Патриотичния фронт и АБВ настояха заседанието да бъде отложено и бюджетът да бъде гледан в присъствието на двамата министри. ГЕРБ и ДПС се възпротивиха на това искане и надделяха при гласуването на дневния ред.

Последва демонстративно напускане на заседанието от страна на социалистите, а съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов заяви, че „остава новото мнозинство да разглежда годишния бюджет на МВР“.

От представените разчети на вътрешния министър стана ясно, че щатната численост на администрацията е 15% от всички служители в МВР, които към 31 декември 2015 г. се очаква да бъдат около 46 000 служители.

Във връзка с невъзможността за изплащане на обезщетения на освободените в сектора Бъчварова предлага разходите да бъдат поети от централния бюджет на държавата.

Наложително е осигуряването на нова техника за полицейските структури – компютри и минимум 1500 полицейски автомобила за подмяна на старите. За последно автопаркът на МВР е бил обновяван през 2008 г. Според разчетите на министър Бъчварова с харчовете за поддръжката на старите автомобили би могло да се закупи значителен брой нова техника.

За униформите на служителите ежегодно са необходими 14 млн. лв. Стойността на непредоставеното облекло в периода 2011-2014г. възлиза на 21 млн. лв. Срещу отпуснатите допълнителни 5 млн. лв. тази година са били закупени летни униформи за голяма част от работещите в МВР.

Утре пред сградата на Народното събрание синдикалните организации към вътрешното министерство излизат на нов протест. Те са недоволни от предложенията на финансовия министър Владислав Горанов за орязване на социалните им привилегии. Въпреки че текстовете на думи отпадат, униформените служители ще протестират до приемането на „Бюджет 2016“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама