Отложиха делото за изборите в Червен, жалбоподателят се отказа от адвоката си

17:32, 11 ное 15 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Делото, което кандидатът за кмет на село Червен Иван Иванов от Атака е завел в Административния съд в Русе срещу Общинската избирателна комисия (ОИК) в Иваново, започна днес. Той атакува решение на органа, според което за избран още на първи тур за кмет е обявена Татяна Тодорова от ГЕРБ.

В жалбата си Иван Иванов сочи множество нарушения на изборния процес, сред които неточно отчитане на действителните гласове, контролиране на вота, неправилно оформяне на протоколите в секционната избирателна комисия (СИК).

Днес в съдебната зала стана ясно, че Иванов подкрепя жалбата, като счита решението на ОИК за порочно, поради съществени нарушения. Бяха изтъкнати липса на предпоставки за участие във вота на Тодорова като кандидат-кмет, защото, според жалбоподателя, тя не е с адресна регистрация в Червен.

Исканията му бяха още за назначаване на експертиза, чрез която да се докажат твърденията му, както и прилагане на изборните книжа и оспорване на броя на действителните, недействителните, неизползваните бюлетини и отрязъците от използваните.

Той поискане допускане до разпит като свидетел своятата опонентка от изборите. Адвокатката му заяви, че след като са се запознали с книжата на ОИК-Иваново са открили още нарушения, информация за които даде на съда в писмен вид.

От казаното в съдебната зала стана ясно, че са гласували хора, които нямат право да го вършат в Червен, защото не живеят там. Според жалбоподателя има 3 бюлетини в повече от общия брой на подалите вота си гласоподаватели – от протоколите на ОИК е станало ясно, че има 162 гласували и 165 пуснати бюлетини. Затова беше поискано да се открие производство по оспорване на протоклите на СИК и на ОИК, както и разпит на членове на СИК и застъпници от други партии.

От ОИК отговориха, че жалбата е неоснователна, а посоченото в нея не отговаря на истината. Според тях Татяна Тодорова е имала право да участва в изборите като кандидат за кмет, защото е подала необходима по закон декларация, а справка в ГРАО показала, че от 6 месеца тя живее в Червен. Стана ясно и че в ОИК-Иваново не са постъпвали жалби в изборния ден – 25 октомври 2015 г. от никого.

Подобни бяха твръденията и на адвоката на Тодорова, който също смята, че жалбата е неоснователна, че фактите в нея са общи и не водят до незаконосъобразност на решението на общинската избирателна комисия. Той подчерта, че жалбоподателят не прави разлика между адресна регистрация и фактическо живеене някъде. Обвинението в контролиран вот отхвърли с твърдението, че то е неюридическо, тъй като такова нарушение не е вписано в нито един нормативен акт.

Защитникът заяви още, че не са допуснати нарушения при изготвянето на изборните книжа от избирателните комисии и че повече от половината жители на Червен са гласували за клиентката му. Според него също така жалбата е непълна, поради което Тодорова няма как да се защити. Според него експертиза също е недопустима, защото вещото лице ще трябва да направи правни изводи, вместо съда. Той не пожела и преброяване на бюлетините, защото, според него, няма основания за това.

Прокурорът се съгласи, че разпитът на Тодорова е недопустим, но заяви, че експертиза няма правна пречка да бъде направена. Относно новото преброяване също се изказа против, защото през изборния ден не са отправени писмени сигнали до ОИК, нито пък някой от членовете на СИК е подписал протоколите с особено мнение.

На това Иван Иванов отговори, че в изборния ден е имало сигнали за нередности, но те нарочно не са били отразени от СИК.

Съдът днес прие представените му писмени доказателства от страните. Заради липсата на жалби и на подписали с особено мнение членове на СИК пък беше отказано новото ръчно преброяване на бюлетините. Искането за експертиза беше отхвърлено на същото основание. За основателно беше прието искането за предоставянето на избирателните списъци от ГРАО. Оказа се, че те вече са в съда, който ги е изискал по служебен ред.

Страните и съдията ги разгледаха подробно и преброиха гласувалите. Относно разминаването на броя на гласувалите и на бюлетините от ОИК обясниха, че са допуснали техническа грешка при писането на протоколите си. При тези от СИК се оказа, че подобна грешка там няма. Те намериха обяснение и за други съмнения на жалбоподателя относно честността на изборния процес. 

Спорът в съдебната зала се проточи и продължи над 2 часа. Той беше прекратен, след като жалбоподателят се отказа от услугите на адвоката си и се наложи делото да бъде отложено, докато той упълномощи друг защитник. Делото продължава на 16 ноември, понеделник. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама