Колегията на Лекарския съюз в Пловдив подкрепи подалите оставка от ТЕЛК

17:51, 11 ное 15 25 497 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив застава зад лекарите от ТЕЛК, които колективно подадоха оставки, съобщи председателят на съсловната организация д-р Георги Кръстев, цитиран от Радио "Пловдив".

В декларация до Комисията по здравеопазване в НС и до Министъра на здравеопазването от съсловната организация настояват за спешна промяна на законовата уредба и на чл. 110 от Кодекса за социално осигуряване, на базата, на който лекарите от експертните комисии трябва да връщат парите за получените инвалидни пенсии при обжалване от НОИ.

Припомням, че в края на миналата седмица 15 от общо 18 лекари от пловдивския ТЕЛК подадоха едномесечни предизвестия за напускане. Според административния отговорник д-р Райна Ангелова съставите в ТЕЛК ще приемат хората с ограничена трудоспособност до изтичане на предизвестията им. Тя допълни обаче, че ако до 5 декември не се вземе адекватно решение, ТЕЛК в Пловдив ще спре работа.

От НОИ  правят ревизии на издадени решения с години назад и обжалват експертизи дори от 2008-а година, като санкциите се събират принудително от заплатите ни, въпреки обжалванията и делата в съда, обясни д-р Ангелова. По думите й единственото решение е промяна в закона.

От лекарската организация предлагат органите на ДОО да не начисляват и извършват плащания по влезли в сила актове на медицинската експертиза. От своя страна д-р Кръстев посочи, че трябва и законово да се регламентира срок не по-дълъг от 45 дни, в който НЕЛК да разглежда върнатите решения, за да не бъдат ощетявани и пациентите.

Той даде пример с инвалид, който обжалва експертно решение от тази година, но е извикан от ТЕЛК за освидетелстване чак през 2017-а година. Нашите оставки не са протест, това е апел да се обърне внимание на сериозността на проблема, подчерта д-р Ангелова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама