Хиляди викат "Вън Цеко от Алеко" и "Оставка" в центъра на София (снимки и видео)

19:03, 11 ное 15 25 550 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няколко хиляди екозащитници и граждани се събраха тази вечер на любимото място за среща на софиянци - "Попа", за да протестират срещу сечта на Витоша и бетона в българските гори. Недоволството е персонално и срещу собственика в ПИБ - Цеко Минев, който чрез подставени лица притежава ски писти и курорти, твърдят част от протестиращите.

Първоначално гражданите затвориха бул. "Патриарх Евтимий". Шествието им тръгна по булеварда, като зави по ул. "Раковски" и стигна до Министерския съвет. През целия му път бяха затваряни пътните артерии, през които минаваха протестиращите. Градският транспорт пък се бавеше, докато изчака да премине голямата маса от хора.

"Бетонирайте себе си, оставете планините", "Вън Цеко от Алеко", "Искаме природа, не искаме бетон" и "Убийци на бъдеще" са само част от лозунгите и песните, с които милеещите за природата гарнираха шествието си, което премина и под звуците на "Излял е Дельо Хайдутин". Протестиращите крещяха и "Оставка", като скандиранията им бяха срещу правителството. В края на шествието беше направена светлинна прожекция върху сградата на Министерския съвет с надпис #КОЙ. 

До недоволството се стигна, след като стана ясно, че 20 декара млада гора е била унищожена на Витоша. Дърветата са били засадени през миналата година от доброволци, като са се намирали в непосредствена близост до ски писта „Витошко лале”. От СДВР вече разследват сечта в района, за която първо сигнализира бившият директор на парк "Витоша" Тома Белев. 

Протестиращите настояват за незабавно спиране на строежите на Витоша и Пирин, уволнение на директорите на двата национални парка, както и връщане на плановете за управлението на Витоша, Рила и Пирин. Те се заканиха, че ако до една седмица държавата не изпълни техните искания, протестите ще продължат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама