Обявиха кандидатите за инспектори към ВСС

19:37, 11 ное 15 / Политика 25 631 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ясни са вече имената на кандидатите за инспектори към Висшя съдебен съвет. Те са общо 20. Вчера изтече срокът за номинации, определен от Народното събрание, като единствено от "Атака" не са издигнали своя кандидатура, съобщава "Правен свят".

ГЕРБ има 12 кандидати. Това са съдиите от Върховния касационен съд Лидия Стоянова, Юрий Кръстев, Любка Гелкова, Ценка Георгиева, Мария Славчева и Елена Величкова, Йорданка Костова от Върховния административен съд, Любомир Крумов от Софийския окръжен съд, Анелия Маркова от СГС и Десислава Янева от СРС, Генади Георгиев от Върховната административна прокуратура и Милчо Генжов от ОП-Габрово.

По две са номинациите на БСП и Реформаторския блок. Левицата залага на Мая Кипринска от Националната следствена служба и Александър Мумджиев (следовател от СО на СГП), а реформаторите – на съдийката от ВАС Диана Добрева и на председателя на Административен съд-Перник Игнат Георгиев.

По един кандидат издигат останалите парламентарно представени партии. Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов номинира Мария Нейкова (прокурор в Апелативната специализирана прокуратура). БДЦ излъчи Стефка Мулячка от НСлС. Лидерът на ДПС Лютви Местан залага на прокурор Любка Кабзималска от СРП, а АБВ – на Теодора Нинова от Върховния касационен съд.

Две от кандидатките са били членове на Висшия съдебен съвет. Това са Кипринска и Нинова. Любка Кабзималска пък бе един от свидетелите по дисциплинарното производство срещу Камен Ситнилски. Тя, наред с още петима прокурори, разказала за създаване на предварителна организация и активна агитация за избора му за член на ВСС. Любопитен факт е и че един от кандидатите на БСП – следователят Александър Мумджиев вече беше инспектор в първия състав на ИВСС.

Иначе всичките шест номинации на трите колегии на Върховния касационен съд са внесени. Уважени са и предложенията на Асоциацията на българските административни съдии (Игнат Георгиев), на Асоциацията на прокурорите (Милчо Генжов), на Камарата на следователите (Стефка Мулячка) и на съдии от СГС (Анелия Маркова).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама