Екозащитници протестираха в центъра на Пловдив (снимки и видео)

20:11, 11 ное 15 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Група природозащитници излязоха тази вечер на протест срещу унищожаването и разграбването на трите най-ценни защитени територии у нас - националните паркове "Пирин" и "Рила" и Природен парк "Витоша".

Екоактивистите се събраха на площад "Стефан Стамболов", пред сградата на Община Пловдив, издигнаха плакати в защита на природата и скандираха "Искаме природа, не искаме бетон" и "Пирин няма да дадем, долу Цеко и "Юлен". "Въоръжени" с челници и фенери, защитниците на природата осветиха плакат с надпис "Мафия".

Протестиращите поискаха веднага да се спрат строежите на Витоша и Пирин, да бъдат наказани с уволнение директорите на Природен парк "Витоша" и Национален парк "Пирин", да се върнат плановете за управление на Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка.

"В Национален парк "Пирин" офшорната "Маренго Трейдинг" заграбва безплатно защитена територия, собственост на всички нас. Тя няма концесия в парка, но почти е построила 6-седалков лифт, който не е част от концесията. Държавата й помага, вместо да я санкционира. Заради това тече проверка на прокуратурата срещу бившия екоминистър от ДПС от кабинета Орешарски. А сегашната екоминистърка улеснява работата и разрешава да се изсекат вековните мури на Пирин. Тя ги нарича "дървен материал", който "ще бъде използван за ремонт на пътеки", гневят се природозащитниците.

Те алармират, че в Природен парк "Витоша" "друга офшорка, но свързана с пиринската, мести "морени" и изравнява терените извън пистите, копае незаконна система за изкуствен сняг без необходимите разрешителни, близо до вододайната зона".

"Управляващите трябва да видят, че няма да ги оставим на мира, ако си затварят очите за беззаконието. Бъдещето на Пирин, Витоша и Рила няма да е безоблачно, дори когато спечелим и тази битка. Но със сигурност ако днес не се вдигнем, утре ще е късно, много късно", убедени са протестиращите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама