Нови присъди за двама бивши депутати от ДПС

20:20, 11 ное 15 / Политика 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившите депутати от ДПС Митхат Табаков и Гюнай Сефер бяха осъдени по поредно от серията дела за действията им в Дулово, където Табаков като кмет е възлагал обществени поръчки на фирми на Сефер, съобщава "Правен свят".

Това обаче е първо дело срещу двамата, което се гледа в Окръжния съд в Силистра. В началото на 2013 г. Табаков и Сефер бяха предадени на съд за присвояване на 1 571 506.62 лв. от общината в периода 2 май 2006 г. - 14 декември 2007. Първоначално делото беше внесено в Софийския градски съд, но от 2013 г. е прехвърлено в Силистра.

Окръжният съд оправдал и двамата по обвинението за присвояване на парите, което предвижда затвор от 10 до 20 г. и конфискация на имущество. В същото време съдът в Силистра оправдал подсъдимите и за част от договорите, за които са обвинени и приел, че за община Дулово са настъпили вредни последици 1 443 754.56 лв. Въпреки това, от присъдата става ясно, че общината няма да си върне парите, тъй като няма предявен граждански иск, а бившите депутати не са осъдени да върнат парите, тъй като са оправдани за тяхното присвояване.

От решението става ясно, че двамата подсъдими са ощетили общината с близо 1.5 млн. лева, но не са ги присвоили.

Съдът признава Табаков за виновен за престъпление по служба за сключени 4 договора с фирми на Сефер в нарушение на изискванията при обществени поръчки. Първият е за строителство на общински пазар в Дулово за над 400 000 лева, без да има разрешение за строеж и одобрен инвестиционен проект. Вторият договор е за изграждане на пазар в Дулово за 64 000 лева. Третата сделка е за построяване на пречиствателна станция за близо 600 000 лева, а четвъртият договор е за нейното доизграждане за още близо 400 000 лева.

Според обвинението първият договор за пречиствателната станция е сключен с 80% авансово плащане, а вторият със 70 на сто. От прокуратурата обявиха още, че по първия договор са изпълнени само 6.5% от договорените дейности, а по втория - едва 3 процента.

По тези обвинения Табаков е осъден на 4 години затвор, като наказанието е около минималното, тъй като за особено тежки случаи, като този, НК предвижда от 3 до 10 г. затвор. Отделно, Табаков е признат за виновен и за две документни престъпления – съставил протоколи, че фирмата на Сефер е извършила строително-монтажни работи за над 1.1 млн лева, които трябва да се заплатят, а в действителност свършената работа била за около 145 000 лева.

По тези обвинения той е осъден на една година затвор, като съдът му е наложил общо наказание от 4 години лишаване от свобода. Отделно, съдът е групирал наказанието с двете вече влезли в сила присъди срещу Табаков – 5 години затвор за престъпление по служба и 3 години ефективно за подкуп. Така съдът му налага едно общо най-тежко наказание от 5 години злишаване от свобода. Бившият кмет и депутат е в затвора във Варна от началото на миналата година и изтърпяната вече част от наказанието му се приспада.

Окръжният съд в Силистра е признал Гюнай Сефер за виновен единствено по обвинението за двете документни престъпления, за които е осъден и Табаков. На него обаче съдът е решил, че трябва да наложи минимално наказание от 1 година затвор условно с 3-годишен изпитателен срок.

Двамата трябва да заплатят единствено разноските по делото, които са малко под 4000 лева. Присъдата на Окръжния съд не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния съд във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама