На живо: Най-малко 160 са загиналите при терористична атака в Париж

00:13, 14 ное 15 / Свят 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жертвите на терористичната атака в Париж са 153 съобщава CNN. Десетки са ранените. В 11-ти район на френската столица са взети около 100 души заложници, които са били на концерт в залата "Батаклан". Topnovini.bg следи на живо най-важното: 

02:30: Загиналите парижани в концертната зала "Батаклан" са поне 100 души, по последна информация. По-рано тази вечер френските медии съобщиха за 40-60 загинали при стрелба в един от най-посещаваните ресторанти в Париж. Така броят на загиналите на двете локации става 160. Терористите буквално поставиха Париж под обсада, а нападенията бяха в различни райони на града. Световните медии актуализират броя на загиналите непрекъснато, но най-точна информация след кошмарната нощ във френската столица вероятно ще има чак утре.

02:15 Външното министерство на Франция - "летищата ще останат отворени, влаковете също ще продължат да се движат"

02:10: 41 са жертвите на заложническата криза в зала "Батаклан" в Париж, съобщи френската полиция. При масираната акция, която приключи преди минути, са ликвидирани тримата терористи, които атакуваха концертната зала.

02:10 Съветът за сигурност на ООН осъди "варварските и страхливи терористични атаки" в Париж, съобщи агенция "Ройтерс". "Съветът за сигурност подчертава необходимостта извършителите на тези терористични актове да бъдат изправени пред правосъдието".

02:05 Президентът на Русия Владимир Путин изразява своята подкрепа и солидарност с президента на Франция Франсоа Оланд и с целия френски народ, съобщава говорителят на президента Дмитрий Песков.

02:05 "Дълбоко потресен съм от ужасяващите терористични нападения в Париж тази вече. Мислите ми са със семействата на жертвите, със засегнатите, с целия народ на Франция", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс". "Ние сме силни и обединени срещу тероризма. Тероризмът никога няма да победи демокрацията", допълва той.

02:00: Заложниците в концертната зала "Батаклан" са евакуирани, потвърдиха пред CNN от мястото на събитието. Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер също даде изявление, като обясни, че е отвратен от случващото се във френската столица. 

01:40: Поне 45 са загиналите заложници в концертнаd зала "Батаклан" в Париж по информация на пожарникарите, които в момента извеждат хората от залата. Минимум 150 са парижаните, които са изведени невредими. Точният брой на жертвите все още не е ясен, тъй като спасителната акция продължава и в този момент.

01:10: Терористите, които нападнаха френската столица не са скрили лицата си с маски. Информацията съобщи пред CNN Джулиън Пиърс - радиожурналист, който е станал свидетел на атентата. Пиърс е видял ясно лицето на един от терористите. По думите му - най-обикновено момче на около 20 години. Журналистът не можа да посочи националността на мъжете, тъй като не ги е чул да разговарят.

00:50 : Президентът на Франция Франсоа Оланд даде официално изявление след терористичната атака на няколко места в Париж. Той обяви, че Франция ще затвори границите си, поне до изясняването на източника на атентата. "Взех решение да затворим границите, както и да ограничим пътуванията в страната. Трябва да покажем солидарност и обединение. Това, което искат терористите е да се страхуваме. Да се изправиш срещу страха е правилната позиция", каза в изявлението си Оланд.

00:40 Прездентът на САЩ Барак Обама направи обръщение във връзка с извънредните събития във Франция. Той нарече случилото се „възмутителна атака срещу невинни граждани“. Обама заяви, че САЩ няма да повишават нивото на сигурност, нито ще предприемат ограничителни мерки по летища, пристанища и границите на страната. "Ние сме заедно с Франция", каза Обама.

00:40 "Шокиран съм от атаките в Париж", написа в "Туитър" британският премиер Дейвид Камерън. Той обявява, че Великобритания е готова да помогне с каквото може. 

00:35 Кметството на Париж пусна в "Туитър" призив към жителите на града да не излизат от домовете си и да чакат инструкции от властите.

23:45 Световните медии съобщават за изстрели, произведени в центъра на Париж - 10-и район, където има много заведения. Стреляно е с калашници. Поне 18 загинали и десетки ранени след атентат в Париж тази вечер. Телевизия France24 съобщи за стрелба на няколко места във френската столица и взрив, избухнал край Стад дьо Франс, където се играе приятелска среща между Франция и Германия, а президентът Франсоа Оланд е в ложата.

Френската медия съобщава, че е обстрелван и малък ресторант в центъра на града. Според непотвърдена информация има и заложници.

Свидетелка от обстрелвания ресторант разказва пред France24, че срещу заведението са изстреляни поне 25-30 куршума.

„С моя приятел се скрихме под масата Отпред имаше поне четири трупа”, казва жената.

От парижката полиция все още установяват къде другаде е имало нападения, но е сигурно, че мишени не са били само ресторантът и стадионът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама