8 от парижките нападатели са мъртви (обновена)

08:14, 14 ное 15 / Свят 25 209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Франция обяви извънредно положение в цялата страна и затегна контрола на границите си, след като поне 153 загинаха в няколко координирани атаки тази нощ в Париж. Над 200 са ранени, 80 от които тежко. Терористите взеха и заложници в концертната зала “Батаклан”, които бяха освободени след щурм на силите на реда.

За момента няма информация за пострадали българи.

Атаки имаше и срещу барове и ресторанти на още пет места в Париж. 8 нападатели са били убити. 7 от тях са се взривили, а осмият е бил убит от органите на реда. Според полицията няма други живи, но не е ясно дали техни помощници все още не са на свобода.

Статистиката показва един убит на булевард „Волтер”, 19 разстреляни на терасата на кафенето „Ла Бел Екип” на ул. „Шарон” и 14 тежко ранени на същото място. По същото време при подобна атака с огнестрелно оръжие на ул. “Фонтен –о-Роа” са убити други 5 посетители, а 8 ранени са в критично състояние. Около 22 ч. на ул. „Алибер”, между бара „Льо Карийон” и ресторанта „Льо Пти Камбодж” са разстреляни между 12 и 14 човека, а други 10 са открити в безпомощно състояние.

По непотвърдена информация избухна и пожар в бежански център близо до града.

1 500 военни са разположени из Париж.

“Такава кървава сцена Франция не е виждала от Втората световна война”, коментират вестниците.

“Градът е блокиран, Париж е наистина в шок и дори в страничните улици и булеварди изглежда странно спокоен. Парижани са останали в своите домове, има строги инструкции от префектурата да не излизат освен при необходимост”, каза журналистът Румяна Угърчинска пред “Нова”.

Мотивите на нападателите не потвърдени веднага, но очевидци в зала “Батаклан” са ги чули да крещат “Това е заради Сирия!” и “Алах Акбар!”, както и да изразяват подкрепа за “Ислямска държава”.

Метрото и училищата, университетите и общинските сгради остават затворени.

Според Reuters френските служби за сигурност са били нащрек за терористични атаки заради конференция за климата, която трябваше да се проведе по-късно този месец.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама