Над 6 хиляди са диабетиците в Търговище

08:18, 14 ное 15 25 749 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
6157 боледуват от захарен диабет в област Търговище. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция по повод Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва днес.

Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия, предупреждават лекари.  По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 387 млн. души, т.е. всеки 12-ти човек по-света е с диабет, като близо половината от тях не знаят за това. Статистиката показва, че през миналата година на всеки 7 секунди по света е умирал по един човек от диабет. В България броят на хората с това заболяване на възраст между 20 и 79 години е над 500 000.

Национално проучване проведено през септември показва, че близо 60% от хората у нас припознават диабета като обществено значимо заболяване, но около 45% от българите никога не са си правили изследване, въпреки препоръката подобен преглед да се извършва всяка година.

“Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на близки роднини, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.” Обясняват спецалистите и допълват, че ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Това са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др.

Редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%, категорични са лекарите. Особено важно е извършването на профилактични прегледи при ендокринолог. От важно значение е редовното измерване на нивото на кръвната захар – с глюкомер или в лаборатория. Освен това е необходимо изследване и на нивото на липидите.

Както за диабет от тип 1, така и за диабет от тип 2 е необходимо специалист да установи хранителен режим с прецизиране на качеството, количеството и съдържанието на въглехидрати и мазнини. Назначава се и ежедневен двигателен режим. Международната Диабетна Федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност – бързо ходене, плуване, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата. Промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама