Студент сяда в кметския стол в село Коньовец, военен пенсионер ще управлява Велино

08:21, 14 ное 15 / Политика 25 1119 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
21-годишният Гьокхан Реджеб е най-младият кмет сред новите управници на селата в община Шумен.

Младежът ще ръководи кметството в село Коньовец и това е първата работа в трудовата му кариера, въпреки че още не е завършил висшето си образование. Той е третокурсник в Шуменския университет в специалност „Инженерна логистика”.

Младият мъж е родом от селото и е израснал в него. „Хората ме познават, довериха ми се и ме избраха. ДПС издигна кандидатурата ми, казаха че ще са зад мен и ще ме подкрепят, така се реших да опитам”, разказа Реджеб.

Той е избран още на първия тур, като за него са гласували 64.62% от избирателите.

От имащите право на глас 300 души, бюлетини пуснали 204 -ма.

Младият кандидат получил 126 гласа и така още на първия тур преборил конкурентите си за поста- бившия кмет на селото Рушид Рушидов (ГЕРБ), който е изкарал 3 кметски мандата и секретарката му Мергюл Мехмедова, издигната от АБВ.

Хората в селото сега се надяват младият кмет да е работлив и да промени живота им към по-добро.

„Ще направя всичко възможно за селото си. На първо време хората искат да се изградят няколко площадки, да има къде да си играят децата”, обещава Реджеб и признава, че още не е свикнал с новата си длъжност, а в първите дни му се наложило да прегледа доста документи в кметството.

Кметът на шуменското село Велино Димитър Димитров пък е доайенът на селските управници в общината. 68-годишният военен пенсионер започва сега третия си мандат, подкрепен от ГЕРБ. Спечелил още на първи тур с над 50% от гласовете срещу конкурента си Росен Господинов от АБВ.

 „Бях поканен и от други политически сили, но единствено от ГЕРБ говориха с мен сериозно по поставените задачи за селото”, разказа Димитров.

По думите му най-важното е благоустрояването на селото. От години чака за ремонт 10-километров участък разбито шосе от разклона на Царевброд до края на Велино в посока на село Живково.

„Нагоре към делиорманските общини пътищата са перфектни , а на нас все не ни се полагат евросредства. Ние нямаме право да кандидатстваме за ремонти с проекти по програмите и така ни изолират. Води се политика за унищожаване на селата и за издигане на София като единственият град в България”, негодува кметът-ветеран.

Сега от ГЕРБ му обещали, че по други направления ще намерят пари за четвъртокласните пътища.

Село Велино е прочуто със социалните си придобивки – веднъж седмично в Здравната служба идват лекар и зъболекар, и така на над 400 –те жители не им се налага да пътуват до града.

Според Димитров, хората в селото отчитат направеното през тези осем години, макар че кметът ръководи „по комунистически” с кметски съвет, избран от общоселско събрание.

„Селото е разделено на шест района и всеки има представител в ръководния орган. Така заедно решаваме кои са най-спешните задачи”. Ловната дружинка пък охранява и варди селото от набези на апаши и от 8 години във Велино няма кражби, хвали се кметът.

Селото е известно и с богатата си земеделска кооперация „Бразди”, която храни цялото му население

 „Есента като почнат да раздават рентата – като дадат по няколко хиляди лв., хората си оправят харчовете за цяла година. Кооперацията не се ръководи от арендатор, защото навремето когато раздържавяваха ТКЗС-тата, нашето само на книга го направи. Запазиха се нивите, животните, машините, председателят вече 16 години води кооперацията само нагоре”, разказва Димитров.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама