Три дни Г. Оряховица става столица на северното кино с фестивала „Северно сияние”

09:39, 14 ное 15 / Култура 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Горна Оряховица е домакин на фестивала на северното кино „Северно сияние” от 18 до 20 ноември, съобщават от общинската аминистрация в железничарския град. В продължение на три дни ще бъдат показани 9 безплатни прожекции – всеки ден по 3 филма от 16.00 ч., от 18.00 ч. и от 20.00 ч. в Зала 1 на Община Горна Оряховица. Фестивалът се провежда в рамките на месеца на скандинавската култура във Велико Търново 5-28 ноември.

Първата киновечер в Горна Оряховица ще започне с шведския филм „Его” (Ego) на режисьора Лиса Джеймс – Ларшон. Кинопродукцията е с номинация за най-добър младежки филм на Международния филмов фестивал в Талин. Вторият филм е посветен на Исландия – „Исландия наведнъж” (Heild) – режисьор Петер Кристиян Гудмундсон. Първата киновечер ще завърши с датския филм „Северозапад” (Northwest) на режисьора Михаел Ноер. Филмът е носител на множество награди и номинации от международни фестивали.

Вторият ден на северното кино в Горна Оряховица ще започне с норвежкия филм „Целуни ме бе, дебил” (Kiss Me, You Fucking Moron) на режисьора Стиан Кристиянсен, ще продължи с естонската продукция „Тютюн с аромат на череша” (Cherry Tobacco) на Андрес и Катрин Маимик и ще завърши с шведския - „Среща на випуска” (The Reunion) на Анна Одел. Филмите са с награди и номинации от международни кинофестивали.

Начало на третата киновечер ще даде норвежкия филм „Вегас” (Vegas) на режисьора Гунар Викене.След него, любителите на седмото изкуство ще имат възможността да видят „Викът на Мунк” (Let the Scream Be Head).

Режисьор на норвежката продукция е Дхерадж Аколкар. Филмът е аудиовизуално артистично изследване по следите на универсалността и гениалността на забележителния норвежки художник Едвард Мунк, който за 62 активни години е създал повече от 18 000 произведения на изкуството.

Фестивалът на северното кино в Горна Оряховица ще завърши с копродукцията на Швеция и Дания - „Хотел” (Hotell) на Ллиса Лансгет. Филмът е носител на много награди и номинации от международни фестивали.

Кинопродукциите от фестивала на северното кино „Северно сияние” се излъчват със съдействието на посолствата на Кралство Швеция, Кралство Дания и Кралство Норвегия у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама