Смартфон приложение помага на туристите в Странджа

09:57, 14 ное 15 / Любопитно 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Туристите вече могат да организират по-лесно екскурзията си в красивата, но непозната Странджа, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Ново мобилно приложение показва основните маршрути, пътеки, места за подслон, природни и културни забележителности на територията на най-големия природен парк в България.

Продуктът е разработен по проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк “Странджа“ и е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“

Приложението обхваща територия от 1917 кв. км - това е площта на парка плюс 10-километрова  буферна зона. То е безплатно и работи без да имате интернет или обхват на телефона, което е важно, защото мобилните апарати нямат покритие навсякъде в планината.

Странджа е рядко населена, може да се обикаля с дни, без да се срещне човек. Ако туристите разполагат с „навигация“ на телефона си, могат да се придвижват по-бързо и по-лесно до най-близкото населено място, къща за гости, чешма или заслон.

Единственото условие за инсталирането на продукта е да разполагат със смартфон, оборудван с GPS. При липса на достатъчно памет в телефона могат да го заредят във външната памет на мобилния апарат.

Приложението може да бъде изтеглено от следните линкове:

за Android OS  -  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bitmapbulgaria.strandja

за Apple iOS  -  https://itunes.apple.com/bg/app/pp-strandza/id1038702060?mt=8

Информацията е организирана в шест секции – „Откъде да минем“, „Къде да отседнем“, „Важно е да знаем“, „Какво да видим“, „Какво опазваме“ и „Галерия“. Описани са всички плажове в морската част на парка, както и 40 къщи за гости, които носят запазената марка „Странджа“. Тя гарантира, че в туристическия обект се предлага автентична и качествена услугата. Има богата информация за природните и историческите забележителности, както и за неповторимата флора и фауна на планината.

Паралелно с мобилното приложение по проекта е изготвена и уеб базирана Географска информационна система (ГИЗ) на парка и GPS карти на туристическите маршрути.

До края на ноември приложението ще бъде представено пред обществеността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама