77 жертви на ПТП от началото на годината в Пловдив и региона

11:10, 14 ное 15 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
77 души са загинали, а 1214 са ранени от началото на годината при 229 тежки катастрофи, станали в Пловдив и региона, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Черната статистика беше изнесена в навечерието на Световния ден за възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия, който е в неделя, 15 ноември.

От 2005 година, с резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации, всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия.

Сред най-честите предпоставки за пътни инциденти са движение с несъобразена скорост, отнемане на предимство, употреба на алкохол или наркотични вещества, непоставени обезопасителни колани и системи за превоз на деца (столчета и седалки), липса на опит, неправоспособност.

От пловдивската полиция отправиха апел към шофьорите и пешеходците: "Да положим усилия и да осъзнаем отговорността!". Сигурността на движението по пътищата зависи не само от ангажираните институции, а и от проявата на дисциплина, отговорност и толерантност от всеки един участник в него, припомниха от полицията под тепетата.

Утре изтича и вторият етап на традиционната кампания на Пътна полиция "Зима", който е под мотото "Пешеходци и водачи за толерантност на пътя". Дните между 9 и 15 ноември са обявени за Седмица на пешеходната безопасност и са посветени на правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама