Световните лидери осъдиха терористичните атаки в Париж

11:23, 14 ное 15 / Свят 25 234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световните лидери единодушно осъдиха координираните терористични атаки в петък вечерта в Париж, при които загинаха поне 153 души, над 80 бяха ранени тежко, а осем от нападателите бяха убити от полицията, или се самовзривиха.

„Това е нападение над човечеството“, заяви американският президент Барак Обама. „Това не е атака само над народа на Франция, а над цялото човечество и общите ни ценности. Ще направим каквото е необходимо да помогнем на Франция да въздаде правосъдие над тези терористи и групировките им.“

Британският премиер Дейвид Камерън обеща помощта на Великобритания.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е „силно шокирана от новините от Париж“. "Хората в Париж преживяха кошмар от насилие, терор и страх. Ние, техните германските приятели, споделяме чувствата им. Плачем заедно с тях. Това нападение над свободата бе насочено не само срещу Париж. То е насочено срещу всички нас", каза Меркел. Европа ще защитава своите ценности, ние знаем, че нашият свободен живот е по-голяма сила от терора, добави тя. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в „Туитър“, че е „дълбоко шокиран“. „Ние стоим заедно с народа на Франция“, написа той. „Тероризмът никога няма да победи демокрацията.“

В Русия решително осъждат безчовечните убийства и са готови да окажат всякаква помощ в разследването на терористичните актове, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който съобщи за позицията на президента Путин по кървавите събития в Париж и изпратената от него съболезнователна телеграма до държавния глава на Франция Франсоа Оланд.

Китайският президент Си Дзипин осъди „варварския акт“ и обеща помощта на Пекин в борбата с тероризма.

Иранският президент Хасан Рухани отложи европейската си визита и нарече атаките „престъпление срещу човечеството“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама