Конференция за богомилството се провежда в Гранд хотел „Рига“

11:40, 14 ное 15 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Културно-просветен център „Начало“ организира днес от 10.00 до 15.00 часа в Гранд хотел „Рига“ Пета научна конференция „Богомилството – приложение на Христовия Завет“. Тя е част от цикъла исторически конференции „Ролята на българите в световната история“. Събитието е със свободен вход.

Конференцията е посветена на 1 150 г. от официално приетата дата на покръстване на българите през 865 г. и се провежда в контекста на Деня на народните будители. Целта е да обедини познанията на специалистите от различните исторически периоди и да покаже взаимовръзките и нишката в духовното и културно развитие набалканските народи.

По време на конференцията се изнасят доклади, които обхващат целия период на християнизиране на Балканите, проследени по етапи. Най-голямо внимание се обръща на периодите на ранното християнство; приемането му за официална религия в Римската империя; дейността на светите братя Кирил и Методий и учениците им; българското покръстване през 865 г.; дейността на цар Симеон Велики и синовете му за създаване на българските книжовни школи и разпространението на просветителското им дело на Балканския полуостров и в Европа.

Доклади четат Гергана Шишиньова: „Богомилството – живото Христово учение“; Христо Прусоров: „Разпространение на Богомилството в Европа“; Йордан Йорданов: „Богомилството – резултат от Христовото учение и проявление“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама