Оланд обвини „Ислямска държава“

12:31, 14 ное 15 / Свят 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Френският президент Франсоа Оланд обвини „Ислямска държава“ за координираните терористични атаки в Париж, в които загинаха 127 души, а стотици са ранени, някои в тежко състояние, съобщава The Guardian. 

След днешното заседание на френския съвет за сигурност Оланд заяви пред журналисти, че това е „акт на война“, който е бил координиран, планиран и организиран от чужбина с вътрешна помощ от Франция. 

Той обяви тридневен траур.

„Отдавам почит на защитниците на страната, които се биха с терористите вчера“, каза Оланд. „Всички дадоха всичко по силите си и ще продължат да полагат усилия в идните дни.“

Френският президент нарече атаката „страхлива“ и се зарече, че ще бъдат всички мерки в борбата с „терористичната атака“. 

„В тези тежки и несигурни времена, призовавам за единство и смелост“, каза Оланд и добави, че ще говори пред парламента в понеделник. 

„Макар Франция да е ранена, тя ще се изправи“, заяви президентът. 

Все още никой не е поел отговорност за терора в Париж.

Седем от антентаторите са самовзривиха, а един бе убит от полицията. Френските власти, обаче, подозират, че е напълно възможно някои от нападателите все още да са на свобода. В страната е обявено извънредно положение, в центъра на Париж патрулират армейски части, а граничният контрол е затегнат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама