Проблемът с автоматите за сладолед в училищата в Добрич стигна до омбудсмана

14:04, 14 ное 15 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Омбудсманът на България ще изпрати становище до Министерството на здравеопазването за наличието на автомати за сладолед в няколко училища в Добрич. За това са информирали в телефонен разговор от канцеларията на Мая Манолова добричлийката Десислава Христова Първанова, която изпрати жалба за това и до Държавна агенция за закрила на детето, министерствата на образованието и на здравеопазването. В нея тя алармира, че през от началото на учебната 2015-2016 година с решение на Общинския съвет в Добрич в сградите на няколко училища са поставени  автомати за продажба на сладолед.

Решението за това е взето от Общинския съвет на заседание на 26 май тази година по предложение на директорите на ОУ ”Христо Ботев”, СОУ „П.Р.Славейков”, ОУ „Панайот Волов”, ОУ „Христо Смирненски”, СОУ „Климент Охридски”, Хуманитарна гимназия „Св.Св. Кирил и Методий”. Местният парламент даде съгласие да се проведе публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на части от имоти, публична общинска собственост с площ от 2 квадратни метра в тези учебни заведения. Срокът за отдаване под наем е 5 години.

„В  момента в тези училища се продава сметанов сладолед, производство на фирма „Изида”, като на опаковката пише, че съдържа растителна мазнина, сухо мляко и др.“, посочва Десислава Първанова. Тя подчертава, че, изискванията за здравословно хранене на учениците са регламентирани в Наредба  № 37 на Министъра на здравеопазването  от 2009 г., с която се уреждат изискванията за осигуряване на здравословно хранене на учениците ,организирано в ученически столове, бюфети и автомати за закуски и напитки на територията на училища, общежития и бази за спорт , отдих и туризъм на ученици. „Продажбата на сладолед в училищните лавки и павилиони не е допустима, тъй като продуктът има високо съдържание на мазнини и захар”, твърди Първанова. Според нея, сладоледът попада в списъка с вредните за децата храни, които не трябва да се продават в района на учебните заведения. Тя е сезирала Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич, като оттам сигналът е препратен до РЗИ – Добрич. Тя настоява да бъде извършена проверка в съответните училища и да се вземе адекватно решение за здравословното хранене на учениците.

Директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова коментира за Topnovini.bg, че има пропуск в нормативната уредба. Сладоледът не се приема като млечен продукт, поради което не могат да се приложат изискванията към млечните продукти. Към момента той е извън Наредба №37 за здравословното хранене на учениците. В тази връзка от РЗИ са направили предложение до здравното министерство този пропуск да бъде отстранен, каза д-р Ангелова.

Наредба №37 за здравословното хранене на учениците определя изискванията за здравословно хранене на учениците в столове, бюфети, автомати за закуски и напитки, но не и автомати за сладолед, фризери и др. Те са извън обхвата на наредбата. Предвид получените от ОДБХ уточнения относно вида на продукта, както и липсата на достатъчна регламентация в действащата нормативна уредба, към момента сме уведомили Министерството на здравеопазването и се изчаква отговор, според който ще се вземе окончателно решение по случая, информират жалбоподателката от РЗИ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама