Над 200 старозагорци се тестваха за диабет

14:10, 14 ное 15 25 555 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Студенти-медици тестваха безплатно за диабет над 200 старозагорци с подкрепата на болница "Тракия", съобщиха от лечебното заведение.

От 8 часа тази сутрин група студенти по медицина от Тракийкия университет започнаха  безплатни тестове за нивото на кръвната захар на желаещите да се прегледат граждани. Това е поредната инициатива на Студентския съвет,  подкрепена от болница "Тракия". Този път поводът е 14 ноември – Световния ден за борба с диабета.

 До ранния следобед през импровизирания здравен пункт пред сградата на община Стара Загора преминаха над 200 граждани. При около 8% от тях беше констатирано превишаване на нормалното ниво на кръвна захар в кръвта. Гражданите получиха компетентна консултация от студентите и бяха насочени да направят по-обстойни прегледи при ендокринолог.

В България от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. Световната здравна организация предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип, коментираха от болница „Тракия”. Там вече е разкрито ендокринологично отделение, в което се лекуват  пациенти с усложнен диабет и заболявания на щитовидната жлеза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама