Съдиите иска президентът и НС да се намесят в скандала “Яневагейт”

17:47, 14 ное 15 / Политика 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съюзът на съдиите в България настоява президентът Росен Плевнелиев и Народното събрание да вземат отношение и да изпълнят възложените им от конституцията и законите на страната правомощия във връзка със скандала “Яневагейт”. Това се казва в отворено писмо на организацията.

“Припомняме, че още при избора на участници в скандала съдийската общност публично предупреди, че подобни назначения са разрушителни и не отговарят на стандартите за убедителен избор на ръководна длъжност в съдебната система, тъй като създават обосновано съмнение за политически обвързаности”, пишат още съдиите.

София Topnovini.bg публикува без редакторска намеса тяхната позиция:

Без да коментираме по същество публичния скандал „Яневагейт“, намираме, че това е повод да припомним за пореден път системните проблеми в съдебната власт – пороците при назначаването, кариерното израстване, оценяването, както и външното вмешателство. Те правят възможни спорните назначения и очертават ясната необходимост от неотложна реформа в съдебната власт, безусловно необходима за функционирането на държавата.

Досегашният модел на управление на съдебната система доведе до повтаряемост на събития от подобно естество и това те да бъдат търпими. Трайното отсъствие на адекватна реакция от задължените институции има тежки последици. Не се установяват и оценяват фактите и най-важното - не се осветляват и отстраняват причините за недопустимото външно вмешателство в управлението на съдебната власт и в работата на отделния магистрат.

Припомняме, че още при избора на участници в скандала съдийската общност публично предупреди, че подобни назначения са разрушителни и не отговарят на стандартите за убедителен избор на ръководна длъжност в съдебната система, тъй като създават обосновано съмнение за политически обвързаности.

Не можем да приемем разследването и разрешаването на проблема да бъде извършено от въвлечените в случая лица.

Институциите, в лицето на Народното събрание и президента, също имат задължението да бъдат пазители на Конституцията на Република България и нейните принципи. Именно те трябва да гарантират на обществото управление, което да не допуска подобни случаи.

Настояваме Висшият съдебен съвет, Прокуратурата на Република България, Президентът на Република България и Народното събрание да изпълнят възложените им от конституцията и законите на страната правомощия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама