Сергей Петров: Европа ще страда бавно и продължително

18:48, 14 ное 15 / Политика 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Случилото се в Париж е ужасно и е време да направим равносметка. Истината е, че това е атентат срещу френската държавност. Бруталността на извършеното е шокираща за нас, европейците, но е нещо характерно за радикалните ислямисти". Това заяви в коментар за Topnovini.bg по повод кръвопролитията в Париж варненският политолог и общественик Сергей Петров.

"Всеки, който е чел Корана, знае, че има много подвеждащи послания, които се интерпретират манипулативно от имамите и превръщат по-ограничените хора в чудовища. Те проповядват идеи, които пренебрегват човешкото развитие за последните 14 века.

Масовият негативизъм към бежанците е излишен. Голяма част от тях са избягали точно от това. Бруталност, кръвопролития и страх. Това, че заедно с бежанците се промъкват хора, които са активисти на Ислямска държава или търсят икономическо благополучие, е съвсем друга тема. И виновни в случая не са обикновените хора.

Важно е да отбележим, че това поколение политици е слабо, въпреки че се афишира като способно уж да решава проблемите с гласа на разума. Ултрадесният или по-скоро либертариански популизъм се оказа също толкова опасен, колкото и левият.

Според нито една от демократичните ценности не трябва да се толерира бруталността, да се превръщат границите в разграден двор и да се допускат терористи с отворени обятия. Повярвайте, истинските бежанци ненавиждат радикалните ислямисти. Не е редно да ги виним за случилото се.

Не бяха нужни пророчески умения, за да се прецени рискът от голяма бежанска вълна, която ще доведе и самите терористи. Лично аз съм гледал предавания преди 5 години, в които експерти предсказваха такова преселение. И следват логичните въпроси: Какви мерки предприе ЕС за да предотврати това? Как бяха контролирани границите, за да се допускат наистина нуждаещи се? Защо двете най-големи супер сили в света продължаваха т.нар. "Война чрез посредници" толкова дълго, след като и двете са претърпявали терористични атентати през последните години? Защо толкова се чакаше и не се предприемаха военни действия? Именно това "чакане" позволи на Ислямска държава да се превърне в истинска държава от кръвожадни ислямисти, не просто терористична групировка, мечтаеща за Халифат.

Не съм оптимист за изхода от ситуацията. Допуснати са огромни грешки по отношение на сигурността и липсва политическа воля у големите лидери, за да бъдат поправени. Дано да греша, но Европа ще страда бавно и продължително. В такъв случай остава да се прави това, което са правили всички народи, когато държавността липсва – молитвите", е мнението на Сергей Петров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама