Хиляди цветя напоени със сълзи след бдението пред френското посолство (снимки)

22:11, 14 ное 15 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българи и французи се събраха на бдението в памет на стотиците загинали френски граждани снощи в Париж. То беше пред посолството на Франция в София, където цял ден хората оставяха цветя, свещи и послания за убитите и техните семейства.

Точно в 19 часа посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан изрази благодарност към българския народ за съпричастността, която оказва към френската трагедия. След минута мълчание множеството дошло да покаже съпричастност запя „Марсилезата“. Много сълзи бяха проляти. Много надежди раздадени.

Цветята се трупаха, а чувствата, тъгата и болката витаеха във въздуха. Френският посланик тръгна сред хората, за да благодари и да поплаче със всеки дошъл да се помоли за покой на душите на убитите. Той благодари и за съпричастността при атентата на френското списание Шарли ебдо, преди 10 месеца.

 „За нас това е много важно, защото нашите ценности са и вашите”, посочи дьо Кабан.

Хората седяха пред купищата цветя и стотиците свещи, а в очите им се отразяваше пламъкът. На бдението мълчанието беше единственият израз на смирение пред жертвите на тероризма.

„Ужасно е. Не мога дори да говоря за това. Толкова прекъснати съдби. Скоро няма успея да спя спокойно, защото това не е само нападение срещу Франция. Това е нападение към най-стария континент, към Европа“, каза младо момче.

Възрастен мъж носеше в ръце знамето на Франция. Приклекна пред цветята помълча, а след това остави послание.

„Написал съм малка молитва за душите на тези хора. Трябва да сме силни и трябва да се намери начин да се преборим с тази война. Не може да се пропускат толкова хора с неясен произход по границите, защото виждате какво се случва“, обясни той.

Столичната улица „Оборище“, където се намира сградата на френското посолство ще остане затворена за автомобили през цялата нощ. За да може всички, които са решили да оставят цвете или да запалят свещ, да го направят спокойно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама