Атентатите в Париж са дело на три синхронизирани терористични групи

22:54, 14 ное 15 / Свят 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По все още неокончателни данни, в атентатите в Париж са убити 129 души, а 352-ма са ранени, като състоянието на най-малко 99 от тях е критично, съобщи на пресконференция прокурорът на Париж Франсоа Молен, съобщават от Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Нападенията са били извършени от три координирани групи терористи в различни квартали на френската столица. Седем от терористите са убити.

Всичките нападатели са били въоръжени с автомати "Калашников" и взривни устройства, а всичките атентатори самоубийци са носели еднакви пояси с експлозиви.

При нападението във френската концертна зала "Батаклан" терористите са крещели за Сирия и Ирак, каза Молен, който потвърди намирането на сирийски паспорт на едно от местата на нападенията.

Установена е самоличността на един от терористите чрез пръстови отпечатъци. Той е присъствал в базата данни на френските специални служби.

Междувременно стана ясно, че два автомобила с белгийска регистрация са били замесени в снощните атентати в Париж. Тези данни бяха потвърдени в изявления на френския главен прокурор Франсоа Молен и на белгийския правосъден министър Кун Хенс.

Според изявлението на Молен, единият от автомобилите - черен "Сеат" - е бил използван при стрелбата, открита срещу няколко питейни заведения и ресторанта в Париж. Прокурорът описа минута по минута движението на този автомобил, установено от камерите за наблюдение. Описанието показва, че терористите са спирали пред заведенията, стреляли са безразборно, след което са продължавали пътя си до следващото заведение. "Сеат"-ът е бил изоставен в парижките гробища "Пер-Лашез", уточни министър Хенс.

Вторият автомобил - "Фолксваген Поло" - е бил намерен в района на концертната зала "Батаклан", където бяха взети заложници от терористи-камикадзе. Установено е, че този автомобил е бил нает от френски гражданин, който живее в кв. "Моленбек" в Брюксел. По-късно французинът е бил установен и задържан в трети автомобил с още двама белгийци при опит да влезе в Белгия.

Тази вечер в кв. "Моленбек" са задържани трима души, съобщи прокуратурата в Брюксел. Специалната полицейска операция продължава. Белгийските медии съобщават, че предприетите тази сутрин проверки по границата между Белгия и Франция са прекратени от белгийска страна.

Източник: БТА

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама