България не е потенциална мишена на терористи, смята Елена Йончева

23:15, 14 ное 15 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България не е потенциална мишена на терористи, защото нямаме активна позиция по международните въпроси. Това коментира пред "Дарик' журналистът Елена Йончева. Изказването и беше по повод терористичните нападения снощи, когато над 150 души загинаха, а стотици бяха ранени.

„Терористичният удар в Париж вероятно трябва да бъде разглеждан в контекста на събитията в Сирия. От една страна, позицията на Турция. Стана ясно, че Турция подготвя огромна армия на турско-сирийската граница с намерение да навлезе на сирийска територия в Северна Сирия, където да се създаде зона за сигурност.

Това означава зона, която ще бъде свободна от полети. Своеобразен плацдарм, от който могат да бъдат извършвани нападения и съответно плацдарм, който да послужи за логистика на различни джихадистки организации“, каза тя.

По думите ѝ Европа и европейската външна политика спрямо Сирия последните месеци търпи промени, а последните дни се говори от страна на европейските лидери много за мирното решаване на кризата

„Да се постигне договореност с Дамаск, както и с умерената сирийска опозиция, с нейните умерени представители за нови избори и за съвместни действия срещу джихадистите в Сирия. Това беше и тема, както в Малта, така е тема на провеждащия се форум във Виена, очаква се това да бъде темата и на срещата на Г-20", заяви Йончева.

По думите й този терористичен акт отдалечава постигането от Европа на мирно решаване на кризата в Сирия и намирането на политическо решение на това, което се случва в тази част от света. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама