САЩ и Турция се захващат сериозно с унищожаването на „Ислямска държава“

15:09, 15 ное 15 / Свят 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на САЩ Барак Обама обеща двойно по-големи усилия за елиминиране на групировката "Ислямска държава" след смъртоносните атентати в Париж, заради които "небето притъмня". Това каза той на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Ердоган преди срещата в Анталия на лидерите на страните от Г-20, цитиран от Франс прес и ДПА.

"Ще удвоим усилията в работата си с останалите членове на коалицията, за да постигнем мирно решение в Сирия и да елиминираме „Ислямска държава“ като сила, която може да причини толкова много болка и страдание на народа в Анкара, Париж и други части на света", отбеляза той. По неговите думи САЩ и съюзниците работят и за извършване на политически преход в Сирия, "който може да облекчи страданието на толкова много хора и да премахне средата, в която може да действа ИДИЛ".

Обама определи Турция като "силен партньор" на водената от САЩ коалиция, която действа срещу „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. Той осъди двойния самоубийствен атентат в Анкара миналия месец, свързан с терористичната организация. Американският президент добави, че убийството на невинни хора въз основа на изкривена идеология е нападение не само над Франция, не само над Турция, а е нападение над цивилизования свят.

САЩ и Франция ще работят заедно за намиране на отговорните за атентата в Париж и предаването им на съда, каза още той, цитиран от Ройтерс.

В крайната фаза на срещата на върха на Г-20 ще бъде изразена твърдата реакция на лидерите по отношение на тероризма. Това заяви от своя страна турският президент Реджеп Ердоган след разговор с президента на САЩ, предаде ТАСС. По неговите думи заплахата е колективна и засяга всички, за което свидетелстват терористичните нападения в Париж, Анкара и където и да било другаде.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама