Операция „Плюшено мече” събра коледни подаръци за 152 деца от Шуменско

07:36, 16 ное 15 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
152 деца социални домове и защитени жилища в Шуменска област ще получат коледни подаръци, благодарение на дарителската инициатива Операция „Плюшено мече”.

„Акцията се провежда в цялата страна за осма поредна година, организирана е в социалните мрежи. Подаряват се само нови играчки, дрехи, обувки, като условието е да са купени специално точно за това дете”, обясни Станислава Стоева, която е доброволец и отговорник за провеждането на кампанията в Шуменска област.

Тя се свързала с директорите на дом „Детелина”и трите центъра за настаняване на деца и младежи с увреждания в Шумен, дома в село Васил Друмев, както и с домовете във Велики Преслав и Нови пазар. Обяснила им каква е идеята и получила списъци с желанията на децата, които качила в Интернет.

„В дом „Детелина” например, 40 деца искат зимни обувки, якета, МР 4-ки. Само за ден списъкът се запълни и срещу всяко желание вече стоеше името на дарителя. Гледаме подаръкът да е точния размер и да е това, което детето е поискало”, разказа Станислава. Кукли, топки, строители, пантофи, блузи, козметика, обувки са сред традиционно желаните коледни дарове.

„Моят 10-годишен син също с интерес разгледа списъка с желанията на децата и очакваше там да има много техника – таблети, смартфони, игри. Остана обаче много учуден, че децата са поискали дрехи. „Мамо те зимни якета ли си нямат?”, попита ме четвъртокласникът”, припомня си Станислава.

Дни след качването на списъците на 4 ноември, кутиите от куриерските фирми буквално засипали офиса й, повечето неща пристигали опаковани с красиви цветни хартии и панделки, а изпращачите са надписали лично имената на дечицата и картички с пожелания.

Така „Дядо Коледа” за малчуганите ще станат хора от Шумен, София, Бургас, от всички краища на страната, а и от чужбина. Българка, която живее в Германия ще изпрати китара на момче от шуменския социален дом.

„Засега остават неизпълнени само желанията на четирима тийнейджъри от Центъра за настаняване от семеен тип в Шумен за четири велосипеда. Чака се и един акордеон за 14-годишния Серкан от дома във Велики Преслав.

Поради по-високата стойност на желанията, възможно е дарители да се обединят и да купят колелетата, а музикалният инструмент може да е употребяван”, обясни Станислава.

Събраните подаръци ще стигнат до малчуганите преди Коледа, а организаторите се ангажират догодина пак да посетят домовете и защитените жилища и да видят какви други нужди имат децата в тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама