Бриго Аспарухов: Тероризмът няма да подмине никого, ако не се вземат незабавни мерки

08:15, 16 ное 15 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отдавна трябваше Русия, САЩ и Европа да се обединят и да преборят „Ислямска държава“. Това каза в ефира на БТВ бившият директор на Национална разузнавателна служба Бриго Аспарухов. Коментарът му е по повод серията от терористични атаки в петък във френската столицата, където загинаха над 140 души, а стотици бяха ранени.

Той каза, че правителствата, включително и българското, които не разбират това, че трябва да има създадени специални институции, които да се борят с тероризма, ще „берат големи ядове“.

„Вижте само хронологията на събитията. В 21:20  става първият атентат, а чак след три часа полицията се намесва в залата, където десетки чакат реда си да бъдат убити. Три часа са били нужни на службите да реагират. Въпреки че французите говорят, че се готвят за подобни случаи, те се забавиха с три часа. Това показва слабост“, посочи експертът по сигурността.

По думите му Европа трябва да приеме максимата на руския президент Владимир Путин, който заяви, че ще бори тероризма в неговите граници, а няма да го допуска в границите на страната си.

„Твърде късно е да се реши радикално въпроса, за това начинът е да се обединят  усилията на целия свят. Ако не стане това последиците ще бъдат за всички нас.  Не можем да Измерим слабостта на българските служби, защото до сега не сме имали подобна ситуация, освен едно Сарафово, което не може да се сравни“, каза още Аспарухов.

Той посочи, че толерантността и разбирането за демокрация в този вид е слабо звено за Европа. По думите ми удари са били нанесени именно на Франция, където е център на културата и демокрацията.

„И нас ще достигне. ИДИЛ предупредиха всички, че ако се включат ще бъдат наказани. Стана във Франция, защото там има многобройно мюсюлманско общество, което французите не успяха да адаптират. Там непрекъснато стават проблеми. Не считам, че Германия е по-застрахована.  Меркел каза, че може да приеме и един милион бежанци, тя смята, че това е добра работна ръка, но мисля, че това ще изиграе лоша роля и на Германия“, кометира още той.

Аспарухов посочи, че, за да бъде разрушен извора на терора трябва САЩ, Русия и Европа да седнат на една маса с Ирак и Сирия и да решат как да се преборят заедно с „Ислямска държава“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама