БСП-София поиска Фандъкова да назначи заместник-кмет по сигурността

11:17, 16 ное 15 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Водачът на БСП-София в столичния общински съвет Калоян Паргов поиска от кмета на града Йорданка Фандъкова да назначи зам.-кмет по сигурността. Това стана на извънредно заседание на Столичния общински съвет. 

Темата беше провокирана от кървавите атентати на 13 ноември, когато във френската столица загинаха близо 130 души, а стотици бяха ранени. "Добре е да набележим мерки, които ще вземем в София. Това, че София е далече от Париж, не означава, че сме застраховани. За това БСП предлага две неща. В началото на всяка сесия на общинският съвет кметът да обяснява какво се случва в столицата. Второто ни предложение е да бъде назначен зам.-кмет по сигурността", каза Паргов и допълни, че в цяла Европа вече няма сигурност. 

В началото на първия си мандат на Фандъкова имаше кмет по сигурността. През втория си мандат кметът пое лично длъжността. "Това доведе до ситуацията, в която имах доста сериозни дейности, които се случиха - създаване на общинска полиция, създаване на звено за реагиране и реакции при кризи, целенасочени инвестиции във видеонаблюдение“, каза Фандъкова. „Престои да направя анализ на всички тези дейности, така че, когато обявя своя екип, ще взема и решение дали в необходимо да има специален човек или ще продължа аз да отговарям за дирекцията по сигурността", добави тя. 

От БСП заявиха, че назначаването на кмет по сигурността в общината е наложително. Според тях той не трябва да бъде политическо лице, а тясно специализиран експерт в темите с тероризма. Калоян Паргов допълни, че партията има и предложение кой са заема длъжността, но засега ще го запазят в тайна. 

Йорданка Фандъкова обясни пред общинските съветници, че в София има поставени допълнителни патрули. По думите ѝ общинска полиция ще дежури заедно с колегите си от СДВР за по-голяма сигурност в града. "Има два екипа на жандармерията, които седят на Женския пазар и на "Лъвов мост". 

Ще засилим охраната на стратегическите обекти в града", каза тя. Фандъкова посочи, че Столична община разполага с изградена система за видеонаблюдние и над 60 камери са свързани със системата на СДВР. Те са поставени на ключови кръстовища. "Наблюдението ще бъде използвано 24 часа. Ще се засилят мерките за сигурност в градския транспорт и на масовите мероприятия. Днес отново ще се срещна с министъра на вътрешните работи, за да обсъдим ситуацията", обясни пред съвета Фандъкова. 

Извънредното заседание на СОС продължава. Днес ще бъдат обявени членовете на постоянните комисии в общината. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама