Над 200 млн. лева за младежка безработицата и преквалификация през 2016 г. (обновена)

11:33, 16 ное 15 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Социалното министерство определи като приоритетни през 2016 г. политиките, които са свързани с младите хора до 29-годишна възраст, дългосрочно безработните и тези в предпенсионна възраст. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на пресконференция, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Целта е "да подпомогнем максимално, тези които са извън пазара и да съдействаме за затваряне на това различие" между предлагането на пазара на труда и това какви работни места търсят хората, каза Калфин.

През 2016 г. министерството очаква да се включат нови 4 хил. души по младежка заетост, като са заделени допълнителни 26 млн. лева за обучение и заетост на тези, които са извън пазара на труда и не са регистрирани като безработни и още 115 млн. лева, с които да бъдат заети 23 хил. души до 29 години.

Калфин сподели, че се отпускат и 10 млн. лева за обучение на възрастни, "защото много от тях са неграмотни или нямат основно образование". Той подчерта, че групата на хора, които са маргинализирани, е най-трудна за политиките на министерството. За квалификация на служителите ще има 81 млн. лева допълнителни пари, които ще обхванат 7400 души.

Целта в социалната политика е замяна на социално подпомагане с доходи от труд за тези, които имат възможност да работят, заяви Калфин. Той отбеляза, че тази година безработните са намалели с 40 хил. души, близо 313 хил. са регистрираните в бюрата по труда, а заетите в страната са над 3 млн. души. Коефициентът на заетост се е увеличил на 62% от 61,4 на сто в началото на годината, допълни социалният министър.

Относно дневните договори той отчете, че са съставени 80 хил. от тях, като по този начин е намаляла сивата икономика, а хората са получили осигуровки. Калфин се похвали, че след разрешението за работа на непълнолетни лица до 22 часа, се е отразило положително на туристическия сектор.

В областта на социалното включване през 2015 г. министерството е постигнало увеличение на минималната работна заплата до 380 лева, на минималните осигурителни доходи и на великденските и коледните добавки. Минималната работна заплата се очаква да се увеличи на 420 лева през 2016 г., включително да се покачат и минималните осигурителни прагове. Заплатите в Агенцията по социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда ще се покачат с 10 на сто.

През следващата година продължава и подпомагането на хората с увреждания и семействата с деца с увреждания, както и самотните хора, които живеят на отдалечени места от семействата си. Контролът за отпускане на социални помощи ще бъде затегнат като мярка за насочване на средствата към най-нуждаещите се. До края на тази година или в началото на 2016 г. ще започнат доставките на хранителни помощи за най-бедните, като са определени 21 продукта в пакетите. Засега само 7 от тях имат договори за доставка.

"Продължихме програмата за лични асистенти, но търсенето надвишава възможностите, които тази програма предоставя“, каза той, затова се отпуска нова програма от началото на 2016 г. с капацитет от 150 млн. лева, при която ще се включат още над 14 хил. души, подпомагащи тежкоболните и възрастните с увреждания.

Относно политиката за деца Калфин каза, че през тази година са увеличени средствата за семейства с непълнолетни деца, а при тези, чиито деца отсъстват от училище са наложени по-големи санкции. Статутът на семейство при съвместно съжителство също е одобрен от правителството. До края на 2015 г. пък „ще бъдат затворени всички институции от стария тип за деца с увреждания“, а през следващата година ще продължи затварянето на домовете за деца, лишени от родителска грижа, като „част от тези деца живеят вече при други условия“, каза Калфин, имайки предвид къщите от семеен тип.

През новата година ще има покачване на помощта за семействата с едно и три деца, както и тази за приемните семейства. От средата на 2016 г. ще се увеличи таванът на доход от лица на семейството от 350 лева на 400 лева.

Бюджетът на Министерството на труда и социалната политика възлиза на 1,109 млрд. лева, което е с 8,5 млн. повече от 2015 г. От реформите, които е започнало социалното министерство, са факт осъвременяването и дългосрочните параметри в пенсионната система, както и промяната в принципите на политиката на семейно подпомагане, се похвали Калфин. Той отбеляза, че се работи активно по промяна на оценката и подпомагането на хората с увреждания. Предстоят и промените за условията за функциониране на частните пенсионни фондове и допълнително развитие на възможностите на пазара на труда, включително регламентиране на услугите в дома.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама