Кънев: Въпросът за съдебната реформа е въпрос за национална сигурност

12:17, 16 ное 15 / Политика 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Въпросът за продължаването на правосъдната реформа, е въпрос за националната сигурност за България и в момента това е по-валидно от всякога”, каза във Варна съпредседателят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев.

В коментар за атентатите в Париж, той бе категоричен, че трябва да продължим както с укрепването на сигурността на българска територия, така и да настояваме пред партньорите си от ЕС и от НАТО за по-силни общи европейски политики и европейско лидерство за сигурността.

“Тук обаче не мога да не отбележа, че държава, която има много големи проблеми с една от основните европейски политики – политиката по правосъдието, трудно може да упражнява лидерство. Неведнъж съм казвал, че въпросът за продължаването на правосъдната реформа, е въпрос за националната сигурност за България и в момента това е по-валидно от всякога. За да можем ние да упражняваме лидерство в рамките на ЕС, ние трябва да сме готови да докажем, че отговаряме на всички критерии за пълноправно членство в ЕС, най-важният от които е безусловна законност, върховенство на закона и власт на правовата държава. В този контекст, спешното въвеждане на конституционната реформа и стартът на пълноценна съдебна реформа след новите конституционни норми, е императивно за България не само от гледна точка на вътрешния ни ред, но и от гледна точка на международното ни позициониране и защитата на националните ни интереси в международен план”, коментира Радан Кънев.

Съпредседателят на Реформаторския блок посочи, че затварянето на границите между държавите-членки не може да реши нито един от проблемите, пред които Европа е изправена, но общата сигурност и общата координация на службите за сигурност е “повече от задължителна”.

Лидерът на ДСБ коментира и “Яневагейт”. “В тези записи няма нищо, което да не знаем, освен може би изключително ниското културно ниво на език, което държат помежду си тези дами. Всичко друго са проблеми в съдебната система, които знаем и коментираме от години – политическо влияние, вътрешни нелегитимни връзки, разпъване на чадъри, изобщо компрометиране на процеса  на разследване и правосъдие, особено когато става дума за корупция вътре в съдебната система”, каза той. И допълни, че според ДСБ не трябва да бъдат разследвани самите записи, а фактите, които са били публично известни и преди тяхното излизане.

“В тези записи, в изтичането на тези записи, виждаме неприкрит опит да бъдат сплашени хора, които утре трябва да гарантират гласуването на конституционната реформа. Никога записи не изтичат случайно, хора, които съблюдават закона не записват разговори, така че източникът, който и да е той, е нелегитимен. Естествено и записването, и монтирането, е подбрано по такъв начин, че да послужи като стаена заплаха срещу продължаването на конституционната реформа”, заключи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама