Над 9 хил. души в Шуменско ще получат хранителни пакети по европейска програма

12:28, 16 ное 15 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хранителни пакети и топъл обяд ще бъдат осигурени за над 9 хил. души в област Шумен. 21 продукта ще бъдат включени в хранителните пакети, които ще се раздават на най-бедните в Шуменска област. Раздаването на пакетите обаче най-вероятно няма да започне тази година.

Това стана ясно днес на пресконференция, в която участваха управителят на Общинския информационен в Шумен Галина Минчева, Пламен Петров – координатор на Областен съвет на БЧК и Атанас Велинов – представител на Агенцията за социално подпомагане /АСП/.

В четири общини от областта ще има трапезарии, които ще осигуряват топъл обяд за бедните. Те ща са в Нови пазар, Смядово, Велики Преслав и Венец.

БЧК в Шумен ще раздава хранителните пакети. Единият от  пакетите тежи около 70 кг, обясни шефът на червения кръст в Шумен Пламен Петров. В пакетите са включени брашно, ориз, спагети, булгур, лютеница, доматено пюре, грах-консерва, гювеч, нектар, компот, птичи пастет, конфитюр, рибна консерва, зрял фасул, леща, захар, мед, локум, бисквити, вафли, олио.

БЧК ще разкрие 11 пункта в областта за раздаване на продуктите. Самото раздаване обаче сигурно ще започне в първите месеци на следващата година, когато се съберат всички продукти в склада на шуменския червен кръст.

Още в сряда тази седмица ще пристигнат 5 хил. кг леща. Следващата седмица се  очакват първите килограми брашно, а в края на месеца компотите.

В БЧК – Шумен вече разполага със списъците на лицата, които имат право на хранителните продукти.

Средствата за подпомагане на социално слабите в България с храни са осигурени по Оперативната програма за храни и основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица и е с бюджет 240 млн. лв. и се насочва към лицата, които живеят в най-висока степен на бедност и социална изолация.

Програмата работи за постигане на националната цел за намаляване броя на живеещите в бедност с 260 000 души до 2020 г. Това обясни Атанас Велинов – представител на АСП за област Шумен, в рамките на Оперативна програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

Велинов допълни, че програмата ще подпомага лица и семейства, на които са отпуснати енергийни помощи, такива, които са инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, както и самотноживеещи лица, такива на минимална пенсия, бездомни.

Областният информационен център в Шумен от своя страна ще направи информационна кампания за разясняване на социално слабите как могат да намерят работа в проекти по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама