Румен Христов: От Реформаторския блок не сме съгласни с идеите за нови данъци

13:03, 16 ное 15 / Политика 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"В Реформаторския блок не не сме съгласни с опитите за въвеждане на нови данъци, особено последната идея за данък "Градинка", който посяга на най-уязвимата категория граждани, а именно - хората които живеят в малките населени места. За мен това е изключителна грешка, тъй като ние приехме още в началото на прехода тезата, че земеделието е важен отрасъл за българската икономика". Това заяви на пресконференция днес русенският депутат от Реформаторския блок Румен Христов. 

Той заяви още, че подобен данък би имал твърде спорен фискален ефект, тъй като много хора имат земи, върху които ще дължат между 4 и 10 лева. Ако не ги платят, държавата ще започне процедури по тяхното принудително събиране, които ще струват много повече от реализирания приход. Христов заключи, че подобен данък би имал минимален ефект върху фиска, но за сметка на това ще удари най-уязвимата катеогрия хора, живеещи в малките населени места, и които се издържат от продукцията която произвеждат. Поради тази причина Реформаторите ще гласуват против подобни данъци, ако бъдат въведени без сериозни обсъждания.

Що се отнася до проекта за Национален бюджет за 2016 г., Христов коментира, че реформаторите ще го подкрепят, тъй като това е възможен и приемлив към този момент бюджет. Продължават да се спазват Маастрихските критерии за под 3% дефицит, и е предвидено намаляване на разходите спрямо БВП. Румен Христов изрази удовлетворение, че по този начин ще останат повече средства в гражданите и в малкия бизнес. Акцент се поставя върху образование, здравеопазване и сектор "Сигурност". 

Реформаторите коментираха и предстоящите президентски избори, като коментираха, че има установени традиции такива важни въпроси да се решават на вътрешни избори. Христов увери, че вече са предвидени разговори с останалите партии от Блока, за да могат те да излязат с единна и силна кандидатура за президент. 

Коментирани бяха и проблемите в сектор "Сигурност", като тук Реформаторите са на мнение, че проблемът не е в 20-те заплати за напускащите полицаи, а по-скоро в огромната бюрократична машина, която поглъща много от средствата на министерството. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама