Плевнелиев от Париж: Решението е демокрация и толерантност

13:43, 16 ное 15 / Политика 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Ние всички сме парижани”, каза президентът Росен Плевнелиев в Париж на Лидерския форум на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), предаде БТА.

„Трябваше да се съберем по хубав повод - 70 години ЮНЕСКО. Вместо това моментът е тъжен след терористичните атаки във френската столица”, каза Росен Плевнелиев. Президентът подчерта, че парижани са хора, които знаят как да живеят заедно, независимо от раса, етнос и религия, водени от принципите за свобода, равенство и братство.

„Преживяла две световни войни, обединена Европа е способна да застане начело на единни международни усилия за противодействие на екстремизма”, подчерта Плевнелиев. Президентът подчерта, че за целта е необходима повече, а не по-малко интеграция. Той разкритикува опитите на популистки, националистически партии да използват атентатите в Париж за свои собствени цели.

“Решението е друго - необходими са толерантност, демокрация и спазване на човешките права”, изтъкна той.

Държавният глава подчерта ролята на ЮНЕСКО в Сирия и на много други места. „Пет години след своето избухване конфликтът в Сирия продължава да е водещо предизвикателство пред международната общност”, предупреди Росен Плевнелиев.

Президентът изрази съжаление, че стотици хиляди сирийски деца предприемат рисковани опити да достигнат Европа през Средиземно море, вместо да ходят на училище: „Тези хора търсят само човешко достойнство”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама