„Заедно за съпричастността“ разяснява използването на социални и здравни услуги от уязвимите групи

14:00, 16 ное 15 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Серия информационни събития в 4 от общините на областта с доброволци и координатори на БЧК ще проведе от 17 до 20 ноември Областният информационен център-Русе, съобщи днес експертът в ОИЦ Габриела Стефанова.

Първото е във Ветово от 12 часа в новото крило на Общината, второто е в сряда от 13,30 часа в Две могили в Общината, третото – в Бяла от 12 часа в читалището и четвъртото в Русе от 15 часа в офиса на ОИЦ-Русе.

Кампанията е част от националната инициатива на мрежата от 28 центъра „Заедно за съпричастността“. Идеята е експертите на ОИЦ да запознаят представителите на Червения кръст с възможностите за интеграция на пазара на труда и за използване на социални и здравни услуги от уязвимите групи, които се предоставят актуални и предстоящи операции по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Доброволците на БЧК от своя страна пък ще информират за тях най-бедните групи от обществото – тези, които имат право на подпомагане с храни, осигурени по Оперативна програма за храни и/или материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица 2014 -2020 г. Правото да раздава тези пакети е получил именно Българският червен кръст.

При раздаването на храните доброволците на неправителствената организация ще обясняват на хората какви са възможностите по ОП „РЧР“ да получат социални услуги, да повишат квалификацията си, да придобият нови компетенции, близките на хората с увреждания да получат шанс за работа и реализация, както и самите хора с увреждания.

Освен че ще бъдат обучени по време на 4-те информационни събития, доброволците и координаторите на БЧК ще получат и листовки с най-важната информация, които ще раздават на нуждаещите се. В тях са представени на достъпен език 9 процедури за обучение, заетост и социални услуги, предназначени за младежи до и над 29 години с ниско образование, хора над 54 години, хора с увреждания и техните семейства.

По Оперативната програма за храните Червеният кръст ще раздаде 21 вида пакетирани храни на лица и семейства, които получават целеви помощи за отопление, както и на такива, които са пострадали от наводнения през 2013, 2014 и 2015 години. Списъците на хората, които имат право на тази помощ, са предоставени от регионалните дирекции „Социално подпомагане“ по места. За област Русе право да получат хранителни пакети имат 6 543 лица.

В Бяла те са 690, в Борово - 368, в Ценово - 392, във Ветово - 1 133, в Две могили - 559, в Иваново - 367, в Русе - 2 523, в Сливо поле - 511.

Партньори на ОИЦ в кампанията „Заедно за съпричастността“ са Българският червен кръст, Управляващият орган на ОП „РЧР“ и медиите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама