Подготвят наредба за новите цени на карти и билети в Пловдив

14:33, 16 ное 15 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Подготвя се наредба за новите цени и видове на билетите и картите за градския транспорт в Пловдив, съобщи кметът Иван Тотев. По думите му тя трябва да бъде приета най-късно в началото на януари 2016 г., заедно с бюджета на Пловдив.

Новата система за електронно таксуване вероятно ще може да стартира към 1 април 2016 г. "Този срок е "чернова", тъй като има много предварителни подготвителни процеси, които трябва да влязат в сила, включително и анекс с превозваческите фирми, който да регулира и новите начини на плащане", поясни Тотев.

Според кмета в началото на 2016-а пловдивчани няма да могат да си купуват годишни и шестмесечни карти за пътуване с градския транспорт. Новата система за таксуване ще поддържа различен ред за издаване на тези документи. Цените на новите карти и билети ще бъдат определени с решение на Общинския съвет.

Както е известно, електронното таксуване в пловдивските автобуси ще бъде въведено след приключване на големия транспортен проект на Пловдив, който трябва да бъде реализиран до края на тази година.

"Срокът на транспортния проект бе удължен до 31 декември 2015 г. като изпълнение и до 2 февруари 2016 г. като отчитане. В края на тази календарна година трябва да имаме работеща и действаща система за електронно таксуване, но самото й въвеждане, което е свързано с приемането на определени нормативни документи, ще стане малко по-късно", обясни ръководителят на проекта инж. Борислав Кръстев.

Ще бъде необходимо известно време и за провеждане на информационна камапния сред гражданите как точно да се таксуват в автобусите, какви билети и карти могат да си закупят и откъде.

Към момента се извършва оборудването на автобусите с крайни устройства, каза още Кръстев. По пилотната линия № 22 до края на седмицата ще бъдат монтирани устройствата във всички автобуси.

202 спирки вече са захранени с енергия за монтиране на електронните информационни табла. Готови са трасетата на велоалеите, до края на месеца трябва да бъде поставена хоризонталната и вертикалната маркировка.

В момента се полага червена маркировка на регулираните със светофари кръстовища по булевардите "България", "Никола Вапцаров", "Шести септември" и "Васил Априлов", "Дунав и Васил Априлов", "Княгиня Мария-Луиза" и "Петко Д. Петков".

Подменени са 600 светофарни уредби, монтирани са 10 контролера. В момента се работи на 43 кръстовища.

В края на тази седмица в Центъра за управление на транспорта ще бъдат доставени сървърите и видео стената за наблюдение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама