Общински съветници официално поискаха оставката на Петър Диков

14:58, 16 ное 15 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинските съветници от Коалиция „Сердика“ внесоха доклад с искане за оставката на главния архитект Петър Диков и конкурс за нов такъв.Анета Григорова, Войслав Тодоров и Тодор Цанев са единствените общински съветници, които не влязоха в обща група с колегите си.

От Коалиция „Сердика“ заявяват, че ще се борят, за да запазят „своето лице и своята идентичност“. Те дадоха заявка, че ще са принципна опозиция в СОС.

„Не влязохме в задкулисни договорки за безпринципно съставяне на групи, не подкрепихме Елен Герджиков за председател на съвета. За нас важни са реалните действия по посока изпълнение на предизборните ни обещания. В тази връзка първият доклад, който внесохме е за избор на нов главен архитект на София“, обясняват съветниците в писмо публикуване в социалната мрежа.

Коалиция „Сердика“ обясняват, че за 9-те години, през които Петър Диков е главен архитект, не е решен нито един от градоустройствените проблеми на града. Работи се само в централните квартали, вместо да се развиваме към периферните райони.

„Дават се разрешителни за строежи в паркове и зелени площи и се уплътнява строителството в града. А настоящият Общ устройствен план пречи на развитието на София като съвременен, комфортен и зелен град. Ние настояваме за избор на нов главен архитект - професионалист със съвременна визия за развитието на столицата“, се казва още в писмото.

Неуспелият кандидат за кмет на коалицията Георги Кадиев поздрави колегите си за доклада. В профила си в социалната мрежа той поясни, че Диков е нанесъл множество вреди на развитието на града и много от тях са непоправими.

„Искал съм оставката му многократно, единствен гласувах против предложения от него Общ устройствен план, разрешаващ застрояването на парковете на града. Подавал съм сигнал срещу него и в Комисията за конфликт на интереси. Сега г-жа Фандъкова ще трябва да го махне. Знам, че всъщност Борисов назначава и маха. Но дори и той не може да се справи, когато обществото в София толкова категорично дава оценката си“, написа още Кадиев.

Според него Фандъкова и Бойко Борисов са „насадили и изтърпели Диков“, а „непоправимите щети по София са техни щети“.

„Малко по малко, един по един, ще ги махнем и ЗАЕДНО ще направим София по-добро място за живеене“, заключи Георги Кадиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама